"Goša" pred stečajem

Mesec i po dana od prekida višemesečnog štrajka, "Goša" u Smederevskoj Palanci suočena je s novim problemom – preti joj stečaj, i to zbog duga od 400.000 evra bivšem vlasniku iz Slovačke. Za 16. novembar zakazano je ročište u Privrednom sudu u Požarevcu. Rukovodstvo fabrike kaže da će pokušati da ospori zahtev za stečaj, i u tome očekuju pomoć države. Zvaničnu informaciju o pokretanju stečaja u "Goši", Ministarstvo privrede – nije dobilo.

Predsednik sindikata ASNS "Goše" Milan Vujičić rekao je FoNetu da će fabrika, čiji su radnici skoro pola godine štrajkovali zbog neisplaćenih zarada, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, najverovatnije otići u stečaj.

"Ta informacija nas je pogodila kao grom iz vedra neba, jer stečaj za radnike znači propast. Oko 350 radnika će ostati bez posla i postati socijalni slučajevi", rekao je Vujičić.

"Goša" mnogima duguje i to mnogo – gotovo deset puta više od sopstvene vrednosti. Zato radnici, država i drugi poverioci ne traže da se pokrene stečaj jer znaju da ne bi mogli da naplate dug. Čudi ih zašto je to uradila firma iz Zemuna koja ih je nedavno obavestila da je otkupila potraživanje od njihovog bivšeg vlasnika, slovačke "ŽOS Trnave".

"Nije jasno zašto se neko odlučio da od našeg bivšeg vlasnika otkupi potraživanje i pokrene stečaj, osim da nas zatvori. Firma se zove 'AA konsalting 2017', ona ni u nazivu ne krije da je juče osnovana", rekla je Mira Ružić, rukovodilac opštih i pravnih poslova "Goše".

A baš im je krenulo, kažu u "Goši". Juče su dobili ponudu da rade hiljadu teretnih i 27 putničkih vagona za Irance.

"Možda naš bivši gazda, pošto mi ćemo da idemo u stečaj nećemo moći da radimo, možda on očekuje da će da dobije taj ugovor, da radi tih hiljadu vagona i tih novih 27 vagona da tu proizvodnju prebace u 'ŽOS Trnavu'", naveo je Vujičić.

Radnici kažu da nastavaljaju da rade, rukovodstvo da će pokušati da na sudu zaustave pokretanje stečaja. Očekuju pomoć države jer su, kažu, jedini koji prave vagone u Srbiji i koji Smederevsku Palanku održavaju u životu.

"Stečaj je sudski postupak, ne možemo mi da se mešamo. Sačekaćemo da vidimo koji su razlozi za stečaj pa ćemo da vidimo kako na najbolji način da reagujemo", naveo je ministar privrede Goran Knežević.

"ŽOS Trnava" je kupila "Gošu" 2007. Problemi su počeli posle pet godina uspešnog rada i završetka nadzora nad privatizacijom. U aprilu, fabriku je prodala kiparskom fondu "Lisnart" čiji se vlasnik nikada nije pojavio. Radnici su u martu počeli štrajk jer im je poslodavac ostao dužan najmanje po 600.000 dinara za plate.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи