Kanađani u novi rudnik kod Bora ulažu milijardu i po dolara

Kanadska kompanija "Nevsun" u istočnu Srbiju donosi investiciju vrednu milijardu i po američkih dolara. Kanadski investitor potvrdio je RTS-u da priprema otvaranje rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora. Dosadašnja istraživanja pokazala su da za 15 godina eksploatacije rudnik može da proizvede milion tona bakra i 2,2 miliona unci zlata.

Rudnik "Čukaru Peki" biće na lokaciji šest kilometara udaljenoj od Bora. Prve ekonomske analize pokazuju da će 630 miliona dolara biti utrošeno samo u otvaranje rudnika jer projekat predviđa izgradnju rudarskih tunela ispod zemlje dugih čak 22 kilometra. U toku je razrada projekta.

"Naš plan je da početkom 2018. godine otpočnemo rudarske istražne radove. Zajedno sa Vladom Republike Srbije radimo na obezbeđivanju dozvola, a sve u cilju pokretanja ekspolatacije i proizvodnje 2021. godine", kaže Peter Kukijelski, generalni direktor "Nevsuna".

Najvažnije je što i prerada ostaje u Srbiji. U Vladi spremaju dozvole, a od nove investicije očekuju veliki priliv u budžet od taksa i rudne rente.

"U otvaranju rudnika će učestvovati oko 2.000 radnika, dok će, kada se rudnik otvori, biti zaposleno oko 700 radnika. Otprilike, na tom istražnom polju do sada je investirano oko 100 miliona dolara u istraživanja, naravno da je sve vreme to praćeno plaćanjem državi takse za istraživanja", kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

"Rudarstvo ima perspektivu, to je jedan od najvećih biznisa u celom svetu gde se obrću hiljade milijardi dolara. Mi, s obzirom na naša rudna bogatstva, imamo mogućnosti da bar deo tih para dovedemo ovamo u Srbiju", kaže Predrag Mijatović iz Geološkog saveza Srbije.

Stručnjaci očekuju i veće rezerve od procenjenih jer je ruda pronađena na dubinama i do 800 metara. A prosečan sadržaj bakra i zlata premašuje dva odsto.

"Svaki sadržaj preko dva odsto smatra se za visok, bez obzira na to o kom se metalu radi, da li je u pitanju bakar, olovo i cink. Ležišta su bogata ako imaju sadržaj zlata preko dva odsto", kaže Vojin Čokorilo, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

"Nevsun" u Srbiji posluje preko ćerke-kompanije "Rakita". U kanadskom rudarskom gigantu kažu da imaju kapital, da nemaju dugovanja, što im omogućava da nesmetano razvijaju i ulažu u projekt "Timok".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво