Babić: Obilaznica oko Dimitrovgrada gotova do 15. decembra

Na delu obilaznice oko Dimitrovgrada, na istočnom kraku Koridora 10, izvode se intenzivni radovi na iskopu kosine Gradinje i asfaltiranj. V. d. direktora "Koridora Srbije" Zoran Babić najavio je da će ta obilaznica biti potpuno gotova do 15. decembra.

Babić je obišao radove na kosini Gradinje zajedno sa delegacijom Svetske banke, koju je predvodio šef Kancelarije SB u Srbiji Stiven Ndegva, kao i predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je precizirao da se završava preostalih 750 metara leve trake i oko 900 metara desne trake na obilaznici oko Dimitrovgrada, uz samu granicu sa Bugarskom.

"Trenutno se izvode radovi na iskopu i odvozu 40.000 kubika (stenske mase) sa kosine Gradinje", rekao je Babić.

Dodao je da se na tom delu radi i na drenažnom sistemu.

Babić je podsetio da je na obilaznici oko Dimitrovgrada, koja je duga 8,67 kilometara, dva puta bio raskidan ugovor sa izvođačima - zbog bankrota austrijske "Alpine" i neispunjavanja ugovornih obaveza od strane bugarske kompanije "Trejs".

"Ali, po onom starom srpskom pravilu - treća sreća, evo uspevamo da završimo ovu deonicu, koja je dosta teška za gradnju", dodao je Babić, podsetivši da je na obilaznici izgrađeno sedam mostova, dva tunela - Progon i Pržojno Padina.

Naglasio je da su ti tuneli opremljeni najsavremenijom opremom, kao i opremom za inteligentno rukovođenje saobraćajem.

Na obilaznici se nalaze dva tunela - Progon dužine 1,1 kilometar i tunel Pržojna Padina dužine 350 metara.

Izgrađeno je na toj deonici i sedam mostova, ukupne dužine 2,3 kilometra od kojih je najduži most br. 4 koji se nalazi između dva pomenuta tunela, a njegova dužina je 491 metar.

Na obilaznici oko Dimitrovgrada je izgrađena i petlja Gradina kojom se pravi veza između auto-puta i carinske zone.

"Kosina će biti obezbeđena zaštitnom mrežom"

Babić je objasnio da će kosina biti obezbeđena zaštitnom mrežom, ali da će biti uklopljena i u ambijentalnu celinu.

Prema njegovim rečima, biće izgrađen zid iza kojeg će biti zasađeno zelenilo tako da će kosina biti prepoznatljiv simbol za sve koji iz pravca Bugarske ulaze u Srbiju.

"Na zahtev ljudi koji žive u Dimitrovgradu i lokalne samouprave, biće napravljena veza između auto-puta i Dimitrovrada. Uradili smo projektnu dokumentaciju, dobili dozvolu i spojićemo Dimitrovgrad sa auto-putem", rekao je Babić.

Objašnjava i da je u prvobitnom projektu bila predviđena veza auto-puta preko petlje Gradina sa carinskom zonom Dimitrovgrada, ali da je stanovnicima mnogo lakše da imaju vezu sa auto-putem do same naplatne rampe.

On je izrazio očekivanje da će dobiti saglasnost od SB da se napravi ta veza.

"Od 16. septembra, kada smo pustili deonicu od 30,5 kilometra od Pirota do granice sa Bugarskom, nismo imali nijednu saobraćajnu nesreću", dodao je Babić.

Zahvalio je svim partnerima koji su pomogli izgradnju auto-puta - izvođaču "Aktoru", SB kao kreditoru, kao i Ministarstvu građevinstva saobraćaja i infrasturkture što svakodnevno pomažu u rešavanju izazova, kako na južnom tako i istočnom kraku Koridora 10.

Radove na kosini Gradinje izvodi grčka kompanija "Aktor", a Ndegva je osim izvođača pohvalio i "Koridore Srbije" kao nadzorni organ na tom projektu i Ministarstvo građevinarstva.

"Drago mi je što sam ovde i što smo partner Vlade Srbije na ovom veoma značajnom projektu, delu evropskog Korodora 10, koji je veoma važan za privredni razvoj Srbije i bolju povezanost celog regiona. Veoma smo ponosni na ovo partnerstvo koje traje od 2009. godine. Veoma smo ponosni na do sada postignuto, izvode se intenzivni radovi na ovom delu i radujemo se da će radovi biti gotovi do kraja godine ako vreme dozvoli ili naredne godine", naveo je Ndegva.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Miodrag Poledica je rekao su izvođači, podizvođači i nadzorni organ dali maksimalni doprinos kako bi u narednih mesec i po dana imali završenu tu deonicu koja nas spaja sa Bugarskom.

Moramo da završimo koridore i povežemo se sa okruženjem, poručio je Poledica dodajući da Srbija izgradnjom koridora privlači nove robne i putničke tokove i doprinosi ubrzanom razvoju zemlje.

Auto-put od Pirota do Dimitrovgrada, u dužini od 30,5 kilometara, na istočnom kraku Koridora 10 otvoren je za saobraćaj polovinom septembra u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Auto-put od Pirota do bugarske granice je svečano otvoren kod petlje Pirot Istok, na oko šest kilometara od Pirota.

Za saobraćaj je otvoreno novih 7,35 kilometara na deonici Staničenje - Pirot Istok (koja je ukupne dužine 16,64 kilometara), zatim deonica Pirot-Dimitrovgrad dužine 14,4 i obilaznica oko Dimitrovgrada dužine 8,3 kilometara.

Istočni krak Koridora 10, od Niša do granice sa Bugarskom, dug je oko 86,9 kilometara.

Na obilaznici oko Dimitrovgrada je u saobraćaj je tada pušteno 6,5 kilometra u punom profilu i 1,77 kilometra u poluprofilu.

Kod Dimitrovgrada se nalazi i zasek Gradinje dubine više od 30 metara, što je i najteži deo trase, a na izlasku je petlja Gradinje.

Na obilaznici oko Dimitrovgrada radove je finansirala Svetska banka (17,06 miliona evra), a izvođač je bila grčka kompanija "Aktor".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво