Trivunac: Više investicaja u Srbiji nego u ostatku Zapadnog Balkana

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac izjavio je da je srpska privreda na dobrom putu i da su direktne strane investicije u prvih sedam meseci ove godine bile 1,2 milijarde evra, što je više nego u svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana zajedno.

Trivunac je na Srpskom ekonomskom samitu rekao da se nastavlja pozitivan trend oporavka privrede, prošle godine priredni rast je bio 2,8 odsto a ove godine očekuje se od 2,6 odsto do tri odsto. Naredne godine, kako je rekao, očekuje se da će privredni rast biti 3,5 odsto.

On je istakao da je stopa nezaposlenosti smanjenja za tri godine sa 26 odsto na 11,8 odsto i dodao da ne planira tu da se stane, već da se nastavi takav trend.

"Za sedam meseci ove godine uspeli smo da zaustavimo budžetski deficit i ostvarimo suficit u budžetu", rekao je Trivunac.

Podsetio je da je Srbija ostvarila 78. mesto na listi Svetskog ekonomskog foruma, od 137 zemalja, što je bolje za 12 pozicija.

Trivunac je rekao da je rast prerađivače industrije bio 5,3 odsto, zaposlenost je povećana za jedan odsto, a inflacija je u predviđenim okvirima.

Potrebno je, kako navodi, nastaviti reorganizaciju javnih preduzeća. Naveo je da ima pomaka, što pokazuju podaci da su drugu godinu za redom većina tih preduzeća poslovali pozitivno.

"Od 554 javna preduzeća neto dobit imalo je 396", rekao je on.

Dodao da su dobri pokazatelji za preduzeća u procesu privaticije ili stečaju, pa je od 5.800 ovih preduzeća na kraju 2016. imalo ukupan negativan rezultat blizu 50 milijardi dinara, ali je ove godine taj gubitak prepolovljen.

Trivunac je podsetio i da je analiza Ministarstva privrede o uticaj direktinih stranih investcija na izvoz i prerađivačku industriju od 2006. do 2015. godine pokazala da je podsticaj države za jedno radno mesto, u proseku bio 2.680 evra, a zaposleno je 20 odsto više radnika u prerađivačkoj industriji.

"Preduzeća korisnici direktnih državnih podsticaja povećala su učešće u BDP sa 0,23 odsto na 2007. na 1,8 odsto 2015. godine", istakao je Trivunac.

Najavio je da će u narednom periodu u fokusu Ministarstva privrede biti mere za povećanje konkurentnosti, kako bi se povećao i privredni rast.

On je rekao da će fokus biti privlačenje straeških investicija, rast izvoza, brži rast start up preduzeća, veći doprinos malih i srednjih preduzeća, rešavanje problema velikih gubitaša, privatizacija preostalih preduzeća i kreiranje nove industrijske politike.

"Potrebno je obratiti pažnju i na regionalnu specijlaizaciju prerađivačke industrije", rekao je Trivunac.

Državni sekretar je naveo i da Ministarstvo privrede u saradnji sa Svetskom bankom radi na donošenju nove industrijske politike do 2030. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво