Vučić: NIS najviše doprinosi budžetu Srbije

U Rafineriji Pančevo počela je gradnja ekološkog postrojenja "Duboka prerada nafte" koje vodi ka ukidanju proizvodnje mazuta bez sumpora. Investicija je vredna 300 miliona evra. Investicije NIS-a su do danas obezbedile da imamo najbolje gorivo u ovom delu Evrope, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na svečanom obeležavanju početka gradnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Naftna industrija Srbije najviše doprinosi budžetu Srbije, da je od početka godine donela više od 100 milijardi dinara u državnu kasu i poručio da će se u Srbiji proizvoditi najkvalitetnije gorivo.

Vučić je, u obraćanju na svečanom obeležavanju početka izgradnje projekta "Duboka prerada nafte" u pačevačkoj Rafineriji, istakao da očekuje da taj iznos do kraja godine bude i 1,3 milijarde evra.

To je, naveo je predsednik Srbije, oko deset odsto na nivou konsolidovanih prihoda, svih prihoda u Srbiji, čak 16 odsto prohoda za Vladu i između 2,5 do 2,6 BDP-a Srbije.

"Iz toga je jasno koliki je značaj NIS-a za Srbiju i ovo što danas radimo i otvaramo u Pančevu", rekao je Vučić i dodao da očekujemo mnogo od projekta "Duboke prerade".

Podseća da NIS nije ruska, već rusko-srpska kompanija. Vučić je istakao da od tog projekta za dve godine očekujemo izvanredne rezultate.

Investicije NIS-a su, naznačio je, do danas obezbedile da imamo najbolje gorivo u ovom delu Evrope.

"Kvalitet dizela i beznina bolji je kod nas nego u okolnim zemljama, a naš posao je da uvećamo proizvodnju dizela, da imamo koks, da tešku farakciju u nafti svedemo na minimum i pokušamo da kažemo da pripadamo jednoj od zemalja sa najmodernijom proizvodnjom nafte", rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Djukov, generalni direktor "Gaspromnjefta", rekao je da će se završetkom druge faze modernizacije povećati efikasnost prerade sa sadašnjih 86 na 99,2 odsto.

"To će doprineti visokokvalitetnoj proizvodnji benzina i dizela kao i početku proizvodnje koksa, koji se do sada uvozio u Srbiju. Na ovaj način prestaće se sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora, što će doprineti mnogo boljoj zaštiti životne sredine, a biće smanjene i emisije praškastih materija", kaže Djukov. 

Modernizacijom Rafinerije NIS nastavlja da unapređuje i energetsku stabilnost Srbije.

"Bez ikakve dileme, ovo će unaprediti energetsku efikasnost i omogućiti jednu sigurnu i dugoročnu održivost NIS-a i jednu sigurnost da će se u Srbiji nastaviti sa naftnim biznisom, koji je od izuzetnog značaja za našu ukupnu ekonomiju i naš ukupni društveni proizvod", rekao je ministar Aleksandar Antić. 

Kapacitet novog postrojenja "Duboka prerada" biće dve hiljade tona derivata na dan.

Realizacijom tog projekta Srbija će ispuniti i sve međunarodne obaveze o smanjivanju sadržaja sumpora u tečnim gorivima, što će doprineti boljoj zaštiti životne sredine u čitavom regionu. 

"Direktne strane investicije 1,6 milijardi evra" 

Vučić navodi da je Srbija ove godine imala 1,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je za 8,3 odsto više nego što je bilo prošle godine. 

"A prethodne godine imali smo više investicija nego sve zemlje i teritorije u regionu zajedno", rekao je predsednik Srbije na obeležavanju početka radova na projektu "Duboka prerada" u Rafineriji Pančevo. 

Ističe da sa Ruskom Federacijom povećavamo trgovinsku razmenu.

"Ta zemlja je sve značajniji spoljnotrgovinski partner Srbije", rekao je Vučić.

Zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koji se, kako kaže, uvek interesuje za našu ekonomsku i svaku drugu saradnju. 

"Azotara trenutno najveći problem" 

Vučić navodi da je Azotara trenutno najveći problem.

"U sredu ili četvrtak imaćemo sastanak, Azotara i MSK su naši trenutno najveći problemi i gledaćemo da pomognemo", rekao je predsednik Srbije novinarima u Pančevu.

Objasnio je da te firme, posebno Azotara, moraju imati profitabilno poslovanje, jer država hoće da pomogne, ali ne može da "krvari", kao što je ranije, do dolaska Kineza, "krvarila" zbog smederevske železare.

"Sa Petrohemijom nemamo problem u ovom trenutku, preduzeće ima 80 miliona trenutno na računu, ali će iduće godine biti na dnevnom redu za rešavanje", rekao je Vučić.

Navodi i da problem s RTB Borom nije hitan, jer je sada dobra cena bakra na svetskim berzama. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи