Popović: Veći budžet za inovacije u 2018. godini

Budžet za inovacije u narednoj godini biće mnogo veći, a u kratkom roku biće predložena dva nova zakona iz oblasti inovacione delatnosti koji će omogućiti privlačenje stranih investitora i ostanak mladih inženjera u Srbiji, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Nenad Popović je za RTS rekao da će se Srbija oslanjati na iskustvo iz sveta i istakao da svaki čovek koji se bavi inovacijom može da doprinese.

Ističe da država mnogo radi na planu inovacija, pogotovo na pomoći mladima da osnuju svoje start ap kompanije.

Popović kaže da se na konkursu Fonda za inovacionu delatnost prvi put posle mnogo godina prijavilo 250 izvanrednih inovacionih rešenja.

"Ta inovaciona rešenja stigla su iz 40 gradova u Srbiji. To je dokaz da u svakom gradu imate ljudi koji se bave inovacijama i koji mogu da postignu dosta i pomognu u tehnološkom razvoju Srbije", naveo je Popović.

Podsetio je da je pre nekoliko nedelja otvoren izvanredan start ap centar u Nišu, a da se trenutno gradi novi tehnološko-inovacioni park u Novom Sadu koji će, kaže, biti primer kako treba da izgledaju ti parkovi u celoj Jugoistočnoj Evropi.

"Koristićemo iskustvo iz sveta. Važno je da inovacije budu otvorene, da one nisu koncentrisane samo u Beogradu, već da svako ko se bavi inovacijom može da doprinese", naveo je Popović.

Izgradnja industrijskog tehnološkog i inovacionog parka u Borči je, kaže Popović, projekat od najvećeg značaja za Srbiju i biće najveći projekat u Jugoistočnoj Evropi.

"Radi se o 320.000 hektara zemljišta pored Pupinovog mosta gde bi se gradili industrijski i visoko tehnološki delovi parka gde bi došle kompanije u svetu prepoznate kao nosioci tehnološkog i inovacionog razvoja", rekao je Popović.

Naveo je da je već više od 40 kompanija zainteresovano da otvori ne samo prozvodnju nego i razvojne centre što je, kaže, od izuzetnog značaja jer će u njima raditi mladi inženjeri iz Srbije.

"To donosi za Srbiju preko hiljadu novih kompanija koje će se registrovati i proizvoditi i imati svoj naučno-tehnološki razvoj. To je preko 10.000 direktnih radnih mesta, a verovatno i nekoliko desetina hiljada indirektnih radnih mesta", kaže Popović.

Inovaciona infrastruktura je osnova za digitalizaciju, kaže Popović i ističe da je zato digitalizacija za vladu postala prioritet, i to digitalizacija cele industrije i uključivanje robotike u sve procese.

Srbija je, navodi, dokazala da ima i izvanredne inženjere, te da je potrebna podrška države i finansijska sredstva.

"Harmoničan odnos između nauke, privrede i inovacije je nešto što će doneti rezultate", poručio je Popović i istakao da je potrebno uspostaviti jedan inovacioni ekosistem koji će privući strane kompanije.

Govoreći o nedavnom forumu u Moskvi koji je okupio oko 15.000 učesnika iz celog sveta, Popović kaže da se na tom skupu govorilo ne samo o inovacijama koje danas postoje nego o budućnosti sveta u digitalizaciji svih oblasti, te o tome da će se bukvalno za pet do 10 godina svet maksimalno da se promeni jer neke profesije koje danas postoje neće više postojati, a pojaviće se potpuno nove profesije povezane sa visokom tehnologijama, pre svega sa inovacijama.

"Mi u Srbiji smo se opredelili da maksimalno koristimo inovacije i tehnologije koji danas drugi u svetu koriste i njihova iskustva", kaže Popović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи