Najveća muka preduzetnika – kako se finansirati?

Preduzetnicima u Srbiji, bili oni početnici ili s dužim stažom u poslu, najveći problem je kako da dođu do finansijskih sredstava. Zbog toga njih tri četvrtine poslovanje finansira isključivo iz sopstvenih sredstava. To su rezultati istraživanja revizorsko-konsultantske kuće "Ernst i Jang" koja je šestu godinu zaredom pokrenula proceduru za izbor najboljeg nacionalnog preduzetnika.

Beograd je centar, ne spore preduzetnici, ali mnogi od njih biraju da svoj posao vode u manjim mestima čak iako su Beograđani, poput vlasnice "Aure" u Nišu Mile Litvinjenko.

"Troškovi rente, iznajmljivanja su mnogo manji, takođe i troškovi zemljišta, gradnje, radne snage. Sad je veoma razvijena infrastruktura", kaže Mila Litvinjenko. 

Bez obzira na to gde rade, većini preduzetnika problem je kako da dođu do sredstava za finansiranje proizvodnje.

"Obezbeđenje valjanih kolaterala, hipoteka – to je ključni problem onih koji žele da se bave biznisom, ali i sa onima koje su u razvoju i funkcionišu. Pominje se već duži niz godina garancijski fond, da se država uključi", objašnjava vlasnik "Jumisa" Milovan Kocić.

Za manja ulaganja kroz programe podrške preduzetnicima moguće je dobiti do 20 odsto sredstava bespovratno, kažu u Vladi. One kojima je potrebno više novca, pozivaju da koriste sredstva iz evropskih fondova koja se odobravaju preko banaka.

"Nedovoljno se zna da iza te linije stoji država i da su zato ta sredstva tako povoljna. Ta linija je ponovo u toku, 150 miliona jako povoljnih sredstava dugoročnog finansiranja je raspoloživo", ističe pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović. 

Problema uvek ima ali je dobro što se rešavaju, kažu istraživači.

"Prošle godine je bio najveći problem pitanje praktičnog obrazovanja, očigledno da ovi koraci koje je država preduzela oko dualnog obrazovanja daju rezultate jer se taj problem ne pominje", kaže Ivan Rakić iz revizorsko konsultantske kuće "Ernst i Jang".

Ono što se nije promenilo, jeste očekivanje preduzetnika da država smanji stope poreza i doprinosa na zarade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво