Bez povećanja plata javnim preduzećima, rast privrede do tri odsto

Zaposlenima u lokalnim samoupravama plate će od januara biti povećane za pet odsto, precizira predsednica Vlade Ana Brnabić, ali kaže povećanje plata ne važi i za zaposlene u javnim preduzećima jer ona moraju da budu profitabilnija i da evenutalno veće plate obezbede iz svog profita. Sa članovima Američke privredne komore razgovarala je o tome kako da se dodatno poprave uslovi poslovanja i ubrza rast privrede koji ove godine neće dostići planiranih tri procenta.

Srbija ima razloga za umereni optimizam jer su mnoge stvari popravljene, kaže ambasador Sjedinjenih Država, iz kojih su u Srbiju stigle četiri milijarde dolara investicija i otvoreno 17.000 radnih mesta.

"Srbija je poslednjih godina jedan od prvaka u privlačenju stranih investicija, to je zbog toga što privreda raste, što su fiskalna pitanja pod kontrolom, ali isto zbog toga što su uslovi lepi i povoljni", navodi ambasador SAD Kajl Skot.

Međutim, ukupni rezultat srpske ekonomije ove godine biće manji od planiranog.

"Stvarno ne bih sad u ovom trenutku licitirala, baš smo dosta licitirali, čini mi se da bi bilo neozbljno. Neće biti tri odsto", ukazuje Ana Brnabić.

"Pretpostavljamo da bi taj rast mogao da iznosi između 1,5 i dva odsto za ovu godinu. Treba videti sada pažljivo na čemu smo mogli više da radimo", kaže Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore.

Vlada radi sve što može da se rast ubrza. Mere koje su najavljene nisu objavljene ali se, kaže premijerka, primenjuju, od milijardu dinara uloženih u čišćenje kanala do ubrzanja procedura da bi u novembru počeli radovi na pruzi od Stare Pazove koji će doneti 40 miliona dolara, do subvencija poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije.

"Nije opravdanje, imali smo tešku godinu ali juče smo imali sastanak u Vladi da pričamo o kapitalnim projektima za 2018. i 2019. da bi se bolje pripremili i rekla sam ministru poljoprivrede da najviše mora da se radi na sistemu za navodnjavanje, ne možemo više da se vadimo da su bile suše zato što su bila topla leta", ističe premijerka.

Privrednici navode da zemlje centralne Evrope beleže rast od 4,2 odsto, članice evrozone 2,2 odsto. U Srbiji je, kažu, potreban i moguć rast od četiri do pet odsto godišnje uz prosečno rodnu godinu ako se ubrzaju reforme, uvede red u poslovanje javnih preduzeća, ako javna uprava bude radila bolje, a sudovi brže.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 20. okt 2017, 10:31)
anonymous [neregistrovani]

Do 3%

Za mene je ovo lose,pogotovu sto to moze da znaci i 2,2% ili mozda i ispod 2%. Sve je to u okviru "manje od 3%".

(četvrtak, 19. okt 2017, 20:42)
Zile [neregistrovani]

Diskriminacija

Zasto nema povecanja plata u JP?Zbog EPS-a ili Telekoma?Radnici recimo PTT-a imaju plate od 30-35 hiljada, u lokalnim JP plate su i ispod 30 hiljada!Ovo je cista diskriminacija i naravno, svakom ko ima iole mozga jasno je da je ovakva odluka neustavna.Sramota!