Bez povećanja plata javnim preduzećima, rast privrede do tri odsto

Zaposlenima u lokalnim samoupravama plate će od januara biti povećane za pet odsto, precizira predsednica Vlade Ana Brnabić, ali kaže povećanje plata ne važi i za zaposlene u javnim preduzećima jer ona moraju da budu profitabilnija i da evenutalno veće plate obezbede iz svog profita. Sa članovima Američke privredne komore razgovarala je o tome kako da se dodatno poprave uslovi poslovanja i ubrza rast privrede koji ove godine neće dostići planiranih tri procenta.

Srbija ima razloga za umereni optimizam jer su mnoge stvari popravljene, kaže ambasador Sjedinjenih Država, iz kojih su u Srbiju stigle četiri milijarde dolara investicija i otvoreno 17.000 radnih mesta.

"Srbija je poslednjih godina jedan od prvaka u privlačenju stranih investicija, to je zbog toga što privreda raste, što su fiskalna pitanja pod kontrolom, ali isto zbog toga što su uslovi lepi i povoljni", navodi ambasador SAD Kajl Skot.

Međutim, ukupni rezultat srpske ekonomije ove godine biće manji od planiranog.

"Stvarno ne bih sad u ovom trenutku licitirala, baš smo dosta licitirali, čini mi se da bi bilo neozbljno. Neće biti tri odsto", ukazuje Ana Brnabić.

"Pretpostavljamo da bi taj rast mogao da iznosi između 1,5 i dva odsto za ovu godinu. Treba videti sada pažljivo na čemu smo mogli više da radimo", kaže Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore.

Vlada radi sve što može da se rast ubrza. Mere koje su najavljene nisu objavljene ali se, kaže premijerka, primenjuju, od milijardu dinara uloženih u čišćenje kanala do ubrzanja procedura da bi u novembru počeli radovi na pruzi od Stare Pazove koji će doneti 40 miliona dolara, do subvencija poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije.

"Nije opravdanje, imali smo tešku godinu ali juče smo imali sastanak u Vladi da pričamo o kapitalnim projektima za 2018. i 2019. da bi se bolje pripremili i rekla sam ministru poljoprivrede da najviše mora da se radi na sistemu za navodnjavanje, ne možemo više da se vadimo da su bile suše zato što su bila topla leta", ističe premijerka.

Privrednici navode da zemlje centralne Evrope beleže rast od 4,2 odsto, članice evrozone 2,2 odsto. U Srbiji je, kažu, potreban i moguć rast od četiri do pet odsto godišnje uz prosečno rodnu godinu ako se ubrzaju reforme, uvede red u poslovanje javnih preduzeća, ako javna uprava bude radila bolje, a sudovi brže.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво