Poslanici Skupštine Srbije obišli radove na Koridoru 10

Članovi Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Skupštine Srbije obišli su radove na Koridoru 10 u delu koji prolazi kroz Grdeličku klisuru.

Poslanici su imali priliku da vide izvođenje radova na deonici dugoj 26,3 kilometara, a zamenica predsednika Odbora Stefana Miladinović rekla je da su poslanici impresionirani veličinom projekta.

"Za nas je ovo bila prilika da na nekoliko deonica vidimo dokle su stigli radovi i utisak je da je tempo izvođenja radova na višem nivou, da je komunikacija svih nadležnih bolja i zato verujem da ćemo posle 30 godina sledeće godine moći da putujemo ovom deonicom", navela je Miladinovićeva.

Vršilac dužnosti direktora "Koridora Srbije" Zoran Babić predvodio je obilazak i rekao da su najteži radovi urađeni i da sada ostaju oni najlepši.

Ponovio je da je dinamika radova zadovoljavajuća i da se očekuje da, kao što je predviđeno, u toku sledeće godine bude pušten saobraćaj.

"Na svim nadzemnim lotovima radimo asfalterske radove, sada su došli najlepši radovi, mislim da je najteže prošlo, ali to ćemo moći da kažemo tek kada sve bude gotovo", rekao je Babić.

Dodao je da su radovi na južnom kraku Koridora 10 koji prolazi kroz Grdeličku klisuru veoma intezivni.

"Radi se u gotovo svim vremenskim uslovima i gotovo 24 časa, ako je to tehnološki moguće. Danas smo prošli 33 mosta, dva tunela i most Vrla gde se radi na betonaži kolovoznih ploča i već je 140 nosača namontirano", naveo je Babić.

Istakao je da je ovo gradilište najveće i nazahtevnije u Srbiji i u ovom delu Evrope.

Babić dodaje da mu je drago što kroz aktivnosti poput ove narodni poslanici mogu da vide rešenost izvođača radova, "Koridora", ministarstva i predsednika Srbije da se radovi privedu kraju i da se "u najtežim okolnostima završe i predaju građanima Srbije i svima koji prolaze kroz Srbiju".

Pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Saša Stojanović rekao je da su ovakvi obilasci deo redovnih aktivnosti ministarstva i da je važno da i poslanici dođu i vide radove koje ponekad kroz poslanička pitanja kritički i maliciozno komentarišu.

"Ovo je bila jedinstvena prilika i preporučio bih da u budućnosti koriste ovakve prilike da vide sa čime se sve izvođač i investitor suočavaju na terenu. Na ovoj kratkoj deonici imamo sve vrste radova koji su vrlo zahtevni u ovom geografskom i geološkom položaju", rekao je Stojanović.

Smatra da će rokovi biti ispoštovani i da će iduće godine biti pušten u saobraćaj i istočni i južni krak i da će do letnje sezone deo od Niša do makedonske granice biti pušten.

Prokomentarisao je i izjavu ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović da je što se tiče tog ministarstva Koridor 10 "završena priča".

"Sa aspekta svega onoga što je ministarstvo trebalo da obezbedi, planska dokumentacija, imovinsko-pravni odnosi, arheološka nalazišta, premeštanje dalekovoda obezbeđeni su svi uslovi i finansije i u tom smislu je ministarstvo omogućilo izvođačima i nadzornim organima da posao privedu kraju", rekao je Stojanović.

Pomoćnik ministarke građevinarstva za prostorno planiranje i urbanizam Đorđe Milić rekao je da je ovo prilika da poslanici vide šta to ministarstvo radi, jer "slika govori više od reči".

"Ovo danas je posebno zadovoljstvo, jer u našoj praksi nismo navikli na ostvarenje planova i tu praksu moramo da menjamo. Imaćemo novi prostorni plan Srbije od 2020. do 2030. godine i moći ćemo ovu deonicu da navedemo kao izvedenu, a ne kao planiranu kao što je bilo 1996, 2010. godine", istakao je Milić.

Članovi odbora su nakon obilaska održali sednicu Odbora u gradilišnom kampu Kržnice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво