Pušten u rad revitalizovani agregat na "Đerdapu 1"

Pritiskom na dugme, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić pustio je u rad revitalizovani hidroagregat A-1 u hidroelektrani "Đerdap 1", koji će sada, uz 10 odsto veću snagu, narednih 30 godina raditi u punom kapacitetu.

"U procesu smo kapitalne revitalizacije 'Đerdapa 1'. To je izuzetno jedan značajan proces, nakon više decenija rada, u obavezi smo da revitalizujemo sve agregate i do sada su revitalizovana četiri agregata, A-1, A-4, A-5 i A-6, na njima smo dobili oko 60 megavati nove snage. To u onim visokim vodama donosi negde oko 90 miliona kilovat sati nove električne energije", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, kroz revitalizaciju "Đerdapa 1", "dobila se jedna nova hidroelektrana" i to je, ocenjuje, kapitalno značajno za našu elektroprivredu.

Revitalizacijom se praktično dobio novi agregat, kaže Antić, koji će narednih 30 godina raditi u punom kapacitetu, a 10 odsto mu je povećana snaga, tako da se tim čini i da daleko bolje balansiramo proizvodnju u termo i hidro sektoru.

Nažalost, kaže Antić, prolazi se kroz težak period loše hidrologije u ovoj godini, te je zbog toga proizvodnja u hidrosektoru 20 odsto manje nego lane, ali je zato od početka godine proizvedeno više od 700.000 tona uglja više nego u istom periodu prošle godine i time se, ocenjuje, nadomestila loša hidrologija.

"Tako da, ponavljam, zaista u izuzetnom naporu svih zaposlenih u EPS-u mi uspevamo da prevaziđemo lošu hidrologiju i uspevamo da obezbedimo potrebne količine električne energije, kako bi imalo apsolutnu sigurnost u snabdevanju svih naših građana i kompletne privrede", rekao je ministar.

U mesecima pred nama, ističe Antić, nastaviće se sa maksimalno angažovanim radom i pred nama je "sigurna zima u kojoj će se bez ikakve dileme obezbediti puno snabdevanje svim energentima", jer postoji puna koordinacija rada svih energetskih kompanija u Srbiji.

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić istakao je da revitalizovani agregat A-1 sada raspolaže snagom uvećanom za 10 odsto, sa 178 megavati na 195 megavati tako da je, kako je rekao, "u ime svih zaposlenih EPS-a, veoma srećan danas".

Grčić je naglasio da je projekat revitalizacije koštao 32 miliona evra, dok je taj agregat A-1 radio više od 40 godina, te da je revitalizacijom zagarantovano još 30 godina rada tog agregata.

"Revitalizacija hidroagregata A-1 započeta je pre više od dve godine. Bilo je dosta problema i sa izvođačem i sa tehničke strane, prilikom revitalizacije, međutim, bili smo uporni, dosta puta smo razgovarali sa našim partnerima i prijateljima iz Rusije, predstavnicima 'Silovije mašini' i ljudi su shvatili važnost i značaj za Srbiju i njen energetski sistem da Đerdap radi u punom kapacitetu i na kraju su otkočili ceo proces, završili smo revitalizaciju i hidroagregat A-1 konačno je pušten u proizvodni rad", rekao je Grčić.

Hidroelektrana "Đerdap 1" ima šest hidroagregata, od kojih su do sada revitalizovana četiri, sa radom je počela 1970. godine, a od početka rada do septembra 2014. ukupno je proizvela više od 243 milijardi kilovat sati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво