Srpski Sudžou u Borči

Do kraja godine Srbija bi trebalo da potpiše sporazum s kineskom korporacijom "Čajna road end bridž" o izgradnji industrijskog parka u Borči. Jedan takav park, koji je kineska kompanija već gradila u kineskom gradu Sudžou, obišla je ekipa RTS-a.

U jednom parku smestilo se 800 hiljada ljudi i 25 hiljada kompanija, uglavnom visoko-tehnološih i svetski poznatih. Zato je i Svetska banka ocenila da je Sudžou jedan od tri najbolja industrijska i inovaciona centra u svetu.

Umesto visokim fabričkim dimnjacima kakve bismo mogli da zamislimo u industrijskim centrima, poslovne zgrade u Sudžou okružene su parkovima prirode.

U srpsku prirodu i privredu, uskoro bi mogao da se uklopi industrijski park po ugledu na ovaj kineski. Kompanija koja je gradila Pupinov most, pored njega bi trebalo da gradi srpski Sudžou.

"Mi smo jedna od 500 najvećih kompanija na svetu i imamo više od 60 godina iskustva na međunarodnim projektima, a što se tiče samih industrijskih parkova, naša kompanija ima više od 20 takvih parkova u svetu", kaže Dong Futang, direktor "Si-Er-Bi-Sija".

"Zajedno sa kompanijom "Si-Er-Bi-Si" pokušaćemo da iskustva prenesemo u Srbiju, ali i da ih prilagodimo potrebama Srbije. Siguran sam da ćemo napraviti najkonkurentniji, najbolji i najuspešniji primer industrijskog parka", kaže Feng Zengong, direktor ARTS.

Dogovor je da 320 hektara da Srbija, a 300 miliona evra uloži Kina.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je je da kada se napravi park sa najboljim inovacionim i tehnološkim rešenjima, korišćenjem najsavremenijih materijala, iskustava i znanja koje bi projektanti koji su ovde radili 25 godina i razvijali park, deo po deo, i primenili u Beogradu - sigurno je da će to da privuče ne samo kineske visoko-tehnološke kompanije, nego će automatski sa njima dolaze i njihovi partneri.

Prema ranijim najavama, izgradnja parka u Borči trebalo bi da počne na proleće 2018. godine. U kinesko-srpskom industrijskom parku, trebalo bi da se smesti više od 1.000 kompanija i otvori više od deset hiljada novih radnih mesta.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво