Poseta Saveta stranih investitora Briselu

U ime stranih investitora u Srbiji preneli smo jasnu poruku Evropskoj komisiji i drugim evropskim institucijama da je važno da snažno podrže reformske napore Beograda, kaže Ana Firtel, izvršni direktor Saveta stranih investitora, sumirajući rezultate posete Briselu.

Delegavcija Saveta stranih investitora boravila je u Briselu. Izvršni direktor Saveta stranih investitora (FIC) Ana Firtel rekla je da je srpska delegacija veoma zadovoljna posetom Briselu.

"Interes Evropske komisije za posetu je bio veliki i naša delegacija se susrela sa predstavnicima sedam generalnih direktorata, što je rekordan broj. Pored toga, ali ne manje važno, imali smo razgovore i sa predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Evropskog Parlamenta i CEFTA sekretarijata", rekla je Ana Firtel.

Srpska delegacija je imala sastanak sa ambasadorkom Srbije pri EU Anom Hrustanović, kao i priliku da razgovara sa mnogobrojnim predstavnicima evropske i belgijske administracije, privrede i nevladinog sektora na prijemu koji je ambasadorka organizovala povodom njihove posete.

"Mislimo da je tajming posete bio odličan, jer je evropska administracija dobila vetar u leđa za pregovore sa Srbijom, jasnim opredeljenjem za proširenjem i perspektivom koji su u svojim govorima, početkom septembra, izneli predsednik Evropske komisije Junker i šefica diplomatije Evropske unije Mogerini", rekla je izvršna direktorka.

Govoreći o najznačajnijim rezultatima posete Briselu, Firtel je rekla da godišnje posete Saveta stranih investitora evropskim institucijama u Briselu govore o njihovom dugoročnom, doslednom i kontinuiranom zalaganju za ekonomsku intergraciju Srbije u EU.

"Svesni smo da imamo posebnu ulogu i značaj u ovom procesu, kao udruženje stranih kompanija, čijih dve trećine članova dolazi iz Evropske unije, i da na neki način predstavljamo sponu između dve pregovaračke strane", kaže Firtel.

Prema njenim rečima, gledano iz tog ugla, postignuta su dva ključna rezultata.

"S jedne strane, u ime stranih investitora u Srbiji smo preneli jasnu poruku Evropskoj komisiji i drugim evropskim institucijama da je važno da snažno podrže reformske napore Beograda. S druge strane, izneli smo našu ocenu trenutne poslovne klime i zajedno sa našim evorpskim sagovornicima identifikovali koja otvorena pitanja mogu biti rešena u okviru procesa pristupnih pregovora. Ovo je konkretan doprinos (rezultat) koji Savet stranih investitora može da da bržem približenju Srbije EU", rekla je Firtel.

Savet stranih investitora je poslovno udruženje koje se od osnivanja zalaže za unapređenje i podizanje konkurentnosti domaćeg tržišta uz harmonizaciju propisa sa Evropskom unijom.

Savet kontinuirano jača i raste - trenutno okupljajući preko 130 kompanija, koje su uložile više od 28,7 milijarde evra, sa učešćem od 21,7 odsto BDP, 22,2 odsto u izvozu Srbije, 18 odsto srpskog državnog prihoda od poreza na dobit preduzeća i koje direktno zapošljavaju preko 94.000 ljudi u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво