Mihajlović: Moravski koridor strateški važan

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom SAD u Beogradu Kajlom Skotom i delegacijom američke građevinske kompanije "Behtel" o realizaciji projekta izgradnje auto-puta Pojate–Preljina, koji se popularno naziva Moravski koridor.

"Moravski koridor je za nas strateški važan, jer će se tim auto-putem spojiti Koridor 10 i Koridor 11. Drago nam je da o tome možemo da razgovaramo sa kompanijom koja ima i znanje, opremu i iskustvo na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata širom sveta", rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Predstavnici američke kompanije, koje je predvodio Dejvid Velč, predsednik "Behtela" zadužen za pitanja međunarodne saradnje i odnose sa vladama, u razgovoru su istakli da je kompanija dugoročno posvećena prisustvu u ovom regionu i da se nadaju konkretnim rezultatima i u Srbiji.

"Zaista smo zainteresovani za ovaj projekat i verujemo da on može da napreduje", naveo je Velč i dodao da je i nekadašnja Jugoslavija bila poznata po graditeljskim rezultatima.

Na sastanku je rečeno da je u toku izrada novog prostornog plana za područje kojim će prolaziti novi auto-put, koja je bila neophodna zbog promena na terenu usled velikih poplava 2014. godine.

Prema novom planu će se raditi i izmena postojeće projektne dokumentacije, a razgovori o mogućoj saradnji na projektu nastaviće se na tehničkom nivou.

Auto-put Pojate–Preljina dužine oko 110 kilometara spojiće Koridor 10 i Koridor 11 i povezati sve veće gradove i opštine u ovom delu centralne Srbije, u kojem živi više od 500.000 stanovnika, posluje više od 20.000 malih i srednjih preduzeća i u kojem postoji 10 privrednih i jedna slobodna zona.

Mihajlovićeva je gostima poklonila ručne radove koji prezentuju srpsku kulturnu baštinu i koji su izradile žene sa sela, u okviru zajedničke inicijative Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, NALED-a i Etno-mreže "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima".

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 14. okt 2017, 03:43)
anonymous [neregistrovani]

sramota

iako prihvatam kao dobru ideju da se prave autoputevi prema CG Sarajevu i Pristini zelim ovde da kazem da je moravski autoput mnogo vazniji nego ovi drugi.
Ja ne zelim da Imam autoput za podgoricu ,Sarajevo i pristinu ako nemam autoput od Nisa do Uzica.Zavrsite vec jednom bar taj juzni Deo zaobilaznice oko BG !!! Dokle ce vise da kamioni (FIAT) prolaze kroz centar Kragujevca.??Sta je sa juznom zaobilaznicom tamo??