Aluminijum iz Sevojna ugrađen u najreprezentativnije objekte u Rusiji

Na stotine velikih, novih gradilišta u Moskvi, svedoči o nameri ruske prestonice da sačuva ugled grada koji zadivljuje svojom arhitekturom, i ostavlja utisak moći i autoriteta. Brzorastuća moderna metropola priprema se i za predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu, kome će biti domaćin naredne godine, a realizacija tih velikih i važnih projekata, šansa je i za srpske građevince i izvoznike. Među njima je i Valjaonica aluminijuma "Impol Seval" iz Sevojna, čiji će izvoz u Rusiju ove godine biti 16. miliona dolara.

U krov novog stadiona, VTB Arena, ugrađuju se 140 metara dugi bojeni aluminijumski profili, pristigli iz Srbije. 

"Na vrhu, je krov izrađen od aluminijuma, koji proizvode naši srpski prijatelji", kaže Mihail E. Smirnov iz "VTB Arena".

I nacionalni stadion "Lužniki", najveći u Rusiji, u svojoj kupoli ima venac od bojenog i perforiranog aluminijuma proizvedenog u "Sevalu". Taj lim je korišćen i za svodove zdanja, u kome će 2018, pred 84.000 posetilaca početi fudbalski šampionat.

U loži, već u junu naredne godine, na svečanoj ceremoniji otvaranja svetskog prvenstva, sedeće najviši državni zvaničnici i predstavnici FIFE, a plafon iznad njih i dobar deo aluminijumskih panela ove impozantne građevine, delo je upravo, srpskih ruku.

"Impol Seval" je ove godine povećao izvoz na rusko tržište i stao uz najbolje svetske proizvođače i svoje najveće konkurente. Njihovi proizvodi se ugrađuju u desetine novih stanica čuvenog moskovskog metroa, korišćeni su za izgradnju okenarijuma, parka Zarjađe u centru Moskve, aerodrome i bolnice širom Rusije.

"Postali smo brend na tom tržištu, imamo odličan kvalitet, i naši proizvodi od bojenog aluminijuma su ugrađeni u praktično, najreprezentativnije objekte trenutno u Rusiji", kaže Ninko Tešić, generalni direktor "Impol Sevala".

Značajna olakšica za srpske izvoznike, obezbeđena je jedinstvenim, preferencijalnim trgovinskim sporazumom i bescarinskim izvozom na tržište od oko 140 miliona stanovnika.

"Obim ekonomske saradnje bi mogao da ide realno do četiri milijarde, možda i više. Imamo u vidu, recimo, obim trgovinske razmene Mađarske i Rusije je oko šest milijardi dolara i nekih drugih zemalja, koje su manje od nas", kaže Slavenko Terzić, ambasador Republike Srbije u Rusiji.

Izvoz sevojničke fabrike aluminijuma je baš na takvoj, uzlaznoj putanji. To iziskuje i povećanje proizvodnje, pa je već započet novi investicioni ciklus, vredan 60 miliona evra, posle koga će kapaciteti biti duplirani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво