Brnabić: Srbija bez antidamping carina, velika pobeda

Odluka Evropske komisije da izuzme Srbiju iz antidamping mera na uvoz čelika, posle postupka koji je vođen godinu dana, ima ogromnu važnost za Srbiju i za Železaru Smederevo, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

"To je ogromna pobeda za Srbiju i za sve nas. Ovo je jedna od jako retkih odluka da se neka zemlja izuzme iz antidamping mera. Srbija je jedina zemlja koja je izuzeta iz antidamping mera", rekla je Brnabićeva za Tanjug.
 

Za Srbiju će to značiti, pojašnjava, da će moći da izvozi čelik u EU bez antidamping carina, dok će za Železaru Smederevo značiti da će biti mnogo konkurentniji od bilo koga drugog.

Odluka Evropske komisije još znači, dodaje, da je Srbija dobro planirala i dobro realizovala ugovor sa kineskim partnerima iz "Hestila" i znači da je "Srbija sigurna luka za čelik i za železaru".

"Mi sada očekujemo mnogo konkurentniji rad Železare Smederevo i bolje dane za železaru Smederevo. Važno je napomenuti da ovo pokazuje da je Srbija zemlja koja poštuje evropske standarde, pa čak i one najteže, a to su antidamping standardi", rekla je premijerka.

Kako kaže ovo je i veliki signal za kineske partnere, i za sve ostale , da je Srbija pouzdan, siguran i profesionalan partner.

Odluku je danas potpisao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i ona je sada zvanična.

Premijerka je zahvalila advokatskom timu koji je radio naporno na tom slučaju, svima u Vladi Srbije, ali i predsedniku države.

"Zahvaljujem se i Evropskoj komisiji na fer stavu prema Srbiji i ovo je ogromna pobeda za Srbiju", zaključila je ona.

Evropska komisija izuzela je Srbiju iz odluke od uvođenju novih antidamping mera i carina na uvoz čelika i čeličnih proizvoda, što znači da železara u Smederevu, u vlasništvu kineske HBIS grupe (ranije Hestil) neće plaćati nikakve penale na izvoz, odnosno da će biti konkurentnija od ostalih čeličana.

Nove antidamping mere odnose se na uvoz čeličnih prizvoda iz Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine u Evropsku uniju, saopštila je danas Evropska komisija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво