Srbija i Indonezija – ekonomska saradnja i prijateljski odnosi

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Indonezijom Ljiljana Malušić izrazila je zadovoljstvo povodom intenziviranja ekonomske saradnje u vidu otvaranja fabrike nudli indonežanske kompanije "Indofud" u Inđiji i dolaskom kompanije "Etira" koja u narednom periodu planira otvaranje fabrike i zapošljavanje preko 350 radnika.

Na sastanku članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Indonezijom Narodne skupštine i delegacije Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom indonežanskog parlamenta konstatovano je da između Srbije i Indonezije postoje tradicionalno prijateljski odnosi i dobra saradnja u različitim oblastima.

Malušićeva je naglasila da postoji prostor za unapređenje u oblasti kulture i obrazovanja, pri čemu je posebno pohvalila program razmene studenata i stipendiranje srpskih studenata od strane Vlade Indonezije.

Zahvalila se na principijelnom stavu Indonezije po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao i brzoj reakciji i pomoći koju je Indonezija pružila Srbiji u procesu saniranja poplava 2014. godine.

Navela je da PGP sa Indonezijom u Narodnoj skupštini broji 30 članova, sa konstantnom tendencijom širenja. Istakla je i dobru međuparlamentarnu saradnju i zaključila da postoji prostor za njeno dalje unapređenje na svim nivoima.

Predsednik PGP sa Srbijom Parlamenta Indonezije Mikael Jeno izrazio je zadovoljstvo povodom posete indonežanske delegacije Narodnoj skupštini koja će značajno doprineti unapređenju saradnje na ovom nivou, posebno imajući u vidu potpisani Memorandum o saradnji između parlamenata Srbije i Indonezije.

Jeno je saglasan da između Srbije i Indonezije postoje tradicionalno prijateljski odnosi i dobra saradnja o čemu svedoče i zvanične posete Indoneziji od strane najviših srpskih državnih zvaničnika u prethodnih nekoliko godina, potpisivanje bilateralnih sporazuma, kao i programa studentskih razmena između zemalja.

Pohvalio je i postupanje Republike Srbije tokom migrantske krize i u tom smislu izrazio nadu za otvaranjem te teme na predstojećem 137. zasedanju Interparlamentarne unije. 

Takođe, saglasan je i da je ekonomska saradnja značajno unapređena, ističući rast ekonomske razmene od 248 odsto u periodu od 2012-2016, kao i saradnja u oblasti kulture i obrazovanja, i dodao da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima poput bezbednosti i odbrane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво