SSSS: Dostojanstven rad mora biti u centru pažnje

Vlada i poslodavci u Srbiji moraju da shvate da je dostojanstven rad osnova dostojanstvenog života, mogućnost da se zaradi plata od koje se može živeti i doprinositi društvu, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije.

Međunarodna konfederacija sindikata, koja zastupa 181 milion radnika širom sveta, povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, 7. oktobra, ukazala je da jedan odsto najbogatijih poseduje više bogatstva nego ostatak planete, dok 80 odsto ljudi prima minimalne zarade u svojim državama, od kojih ne može dostojanstveno da živi.

U ovoj godini, kada se obeležava desetogodišnjica tog međunarodnog dana, dostojanstven rad mora biti u centru pažnje svih, posebno vladinih akcija usmerenih na obnovu ekonomskog rasta i novu globalnu ekonomiju koja stavlja ljude na prvo mesto, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije.

Toj svetskoj akciji, koja podrazumeva borbu za minimalne plate koje osiguravaju dostojanstven standard života i povećanje plata za sve radnike, pridružuje se i Savez samostalnih sindikata Srbije, sa zahtevom da se i srpskom radniku omogući da živi od svog rada.

Vlada i poslodavci u Srbiji moraju da shvate da je dostojanstven rad osnova dostojanstvenog života, mogućnost da se zaradi plata od koje se može živeti i doprinositi društvu, naveo je SSSS.

Ukoliko bi poslodavci neznatno smanjili svoje ogromne profite u korist zaposlenih, došlo bi do značajne promene u životima tih ljudi.

Zato je slogan ovogodišnjeg Dana dostojanstvenog rada "Stop korporativnoj pohlepi - svetu je potrebno povećanje plata"!

Kako bi do tog povećanja došlo i u Srbiji, Savez samostalnih sindikata Srbije će nastaviti da insistira da se, kroz istinski socijalni dijalog, pregovara sa poslodavcima i vladom o platama i uslovima rada, kaže se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar