Otvoren srpsko-slovenački poslovni forum

Srbija se u regionu profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema bilo kakvu "skrivenu agendu", iako je svesna da su nasleđeni problemi ozbiljni i teški, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je otvarajući srpsko-slovenački poslovni forum u Beogradu ukazao da je naša zemlja opredeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešava dijalogom.

"Srbija uprkos svim izazovima nastavlja da čini sve što je u njenoj moći da se očuvaju i osnaže pozitivni procesi u regionu", istakao je Dačić.

Istakao je da Srbija svojim odmerenim i konstruktivnim postavljanjem doprinosi relaksaciji odnosa, što je bilo posebno važno tokom proteklih godinu, godinu i po dana kada su u velikom broju zemalja regiona bili održani izbori, što je, podseća, često pratilo jačanje nacionalističke retorike.

Dačić je ukazao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje regionalne stabilnosti i intenziviranje saradnje u svim oblastima, navodeći da samo takav region omogućava održiv razvoj same Srbije.

Govoreći o odnosima sa Slovenijom, on je istakao da između dve zemlje nema otvorenih pitanja i dodao da je već dugo prisutan pozitivan trend saradnje koja iz godine u godinu postaje sve uspešnija.

"Odnosi između Srbije i Slovenije dostigli su nivo koji može da posluži kao primer uspešne dobrosusedske saradnje što nije čest slučaj u regionu u kojem i dalje na pojedinim stranama oživljavaju relikti prošlosti", rekao je Dačić i izrazio uverenje da će budućnost odnosa sa Slovenijom biti svetla.

Osim političkog, postoji razvijen i ekonomski dijalog, kaže Dačić, dodajući da je Slovenija jedan od najznačajnijih trgovinsko-ekonomskih partnera i jedan od najvećih investitora u Srbiji sa uloženih preko milijardu evra.

Naveo je da više od 600 slovenačkih kompanija u Srbiji zapošljava oko 35.000 radnika i istakao da ga ohrabruje pozitivan trend porasta investicija srpskih kompanija u Sloveniji.

Dačić je izneo podatak da je u prvih osam meseci ove godine robna razmena između Srbije i Slovenije iznosila 672,3 miliona evra, od čega je izvoz iz Srbije iznosio 327,3 miliona evra.

Prema tim pokazateljima, realno je očekivati da ove godine trgovinska razmena dostigne milijardu evra, što je postavljeno kao cilj na sednici dve vlade, rekao je Dačić.

"Imajući u vidu obostranu posvećenost da se proširi i ojača saradnja, siguran sam da će naredna sednica dve vlade koja je planirana za početak 2018. godine u Sloveniji biti još uspešnija nego prethodne", rekao je Dačić.

Navodeći da su procesi evrointegracije, jačanje regionalne saradnje i dobrosusedstva i sprovođenje reformi na prostoru Zapadnog Balkana u velikoj meri komplementarni, Dačić je ukazao da su, nažalost, paralelno su tim procesima tokom poslednjih nekoliko godina u nekim zemljama regiona ojačali i retrogradni procesi.

Kako je objasnio, reč je o insistiranju na ostvarenju pojedinačnih interesa na štetu drugih država i ukupne saradnje, ali i regionalne stabilnosti.

"Nastojanja da se nametnu takva rešenja, skoro po pravilu, usmerena su direktno protiv interesa Srbije i srpskog naroda u regionu i na način suprotan duhu pomirenja", rekao je ministar.

Ministar je ukazao da marginalizacija proširenja EU ne predstavlja iznenađenje imajući u vidu globalni ambijent i ocenio da zamagljivanje perspektive članstva zemljama kandidatima za posledicu ima jačanje nacionalizma i radikalizaciju političke scene u mnogim zemljama regiona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво