Mihajlović: Prioritet Srbije modernizacija pruga do Grčke

Zajednički cilj Srbije i Grčke je da se modernizuje železnička infrastruktura i na taj način bolje povežu dve zemlje ali i ceo region, rečeno je na sastanku resornih ministara dve zemlje, Zorane Mihajlović i Hristosa Spiricisa. Srpska ministarka kaže da se pregovara sa zainteresovanim stranama, Rusima i Kinezima, o radovima na nešto više od 100 kilometara pruge od Beograda ka Nišu, za koju je urađena dokumentacija.

Srbija i Grčka će zajedno raditi na modernizaciji železničkog koridora koji će omogućiti da se bezbednije i brže odvija prevoz putnika i robe od grčkih luka preko Srbije ka zemljama centralne Evrope, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Strateški interes Srbije je završetak koridora i modernizacija drumskog i železničkog saobraćaja. Nije dovoljno da imamo modernizovanu prugu od Beograda do Budimpešte kojom će vozovi saobraćati 200 kilometara na sat, već i da takvu prugu imamo i ka jugu, da bismo bili konkurentni", rekla je Mihajlovićeva novinarima uoči sastanka u Beogradu s grčkim ministrom infrastrukture, saobraćaja i mreže Hristosom Spiricisom.

Ona je rekla da je novac za obnovu pruge od Beograda do Budimpešte obezbeđen i da je u pripremi modernizacija tri deonice na železničkom Koridoru 10, od Beograda do Niša.

"Urađen je deo dokumentacije za obnovu 100 kilometara pruge od Beograda do Niša. Za učešće u tim radovima zainteresovane su Ruske državne železnice i kineske kompanije", kazala je Mihajlovićeva.

Najavila je da će radovi na obnovi pruge Beograd–Budimpešta zvanično početi 24. novembra, kada će u Budimpešti biti održan Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

"Drumski Koridor 10 je skoro završen, ali nam je kritična tačka železnički saobraćaj. Kroz druge koridore u okolnim zemljama prevoz tereta se odvija 10 do 15 sati brže nego u Srbiji i zato je naš cilj da što pre imamo i modernizovan saobraćaj na železničkom Korodoru 10", kazala je Mihajlovićeva. 

Grčki ministar Hristos Spiricis je ocenio da postoje uslovi da Grčka i Srbija još bolje sarađuju u infrastrukturnim projektima koji su od značaja za ceo region i njegovo povezivanje sa zemljama centralne Evrope.

"Naš zajednički cilj je da imamo pruge na kojima će se građani prevoziti bezbedno i da brže prelaze državne granice", kazao je Spiricis.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара