"Keš bekom" do gotovine, banke i trgovci pripremaju detalje

Pri plaćanju karticama u trgovinama, moći će da se podigne najviše 5.000 dinara, saznaje RTS. Iako su Ministrastvo finansija i Narodna banka Srbije prošle nedelje najavili mogućnost podizanja gotovine uz plaćanje karticama u trgovinama, takozvani "keš bek", za sada ćemo na tu uslugu sačekati bar do Nove godine. Naime, zakonski osnov postoji, ali trgovci i banke moraju da obezbede tehničku bazu za taj posao i ugovore detalje. Neki od njih se već naziru.

Dodatnu gotovinu uz plaćanje računa za sada mogu da podižu Britanci, Irci, Česi, Rumuni. Poljaci to najradije čine, pa pri plaćanju na pos automatima u trgovinama uz račun za kupljenu robu podignu još u proseku po 21 evro u gotovini. Kako će biti kod nas? 

 

"Nije definisan minimalni iznos kupovine koji je neophodan kao preduslov da bi se podigla gotovina. Ali je definisan maksimalni iznos koji se može podići na post terminalu i on iznosi 5.000 dinara", kaže Jelena Ristić, direktor "Master karda" za Srbiju i Crnu Goru.

Sadašnje provizije na plaćanje računa preko kartica su od 1,5 do dva odsto pa se očekuje da one budu nekoliko puta niže nego pri podizanju novca na bankomatima druge banke. 

Najveća korist je da klijenti ne traže bankomate već novac podignu u najbližoj trgovini, benzinskoj pumpi ili apoteci. 

Svetozar Šijačić, član IO Keredi agrikol banke kaže da su sva pravna lica koja primaju gotovinu dužna da tu gotovinu uplate u roku od sedam dana na svoje račune.

"Po sadašnjem tumačenju Ministrastva finansija keš bek transakcije koje budu urađene smatraće se da je taj novac direktno transferisan na njihov račun i da je pazar uplaćen. Znači, izbegavaju pojavljivanje gotovine koja je skupa u poslovanju, ne donose je u banku a banke ne nose viškove u Narodnu banku - izbegava se oštećenje novčanica", kaže Šijačić.

Smanjenje gotovine u platnom prometu uslov je za priključenje projektu Srbije "SEPA" koji se već obavlja u Evropskoj uniji, a to znači potpunu digitalizaaciju plaćanja i stvaranja institucije po uzoru na naš stari SDK.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво