Antić: Sigurno snabdevanje gasom iz Rusije

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je u Moskvi sa predsednikom Izvršnog odbora "Gasproma" Aleksejem Milerom o statusu i budućnosti bilateralne saradnje, uključujući i izvoz ruskog gasa u Srbiju i njegovo skladištenje na teritoriji Srbije. Do kraja godine počinje realizacija projekta "Duboka prerada". Reč je o kapitalnom projektu modernizacije i povećanja efikasnosti i dubine prerade u Rafineriji u Pančevu, rekao je Antić.

Na sastanku Antića i Milera je konstatovano da su isporuke ruskog gasa u Srbiju u prvih devet meseci 2017. porasle za 31,7 odsto, u odnosu na period januar - septembar 2016. godine, saopštila je vladina Kanecalrija za saradnju s medijima. 

"U Moskvi sam, sa gospodinom Milerom, razmatrao proširenje skladišta Banatski dvor. Konstatovali smo da će do kraja godine biti definisano tehničko rešenje, a da će 2018. godine početi radovi", rekao je Antić i poručio da građani Srbije mogu da budu mirni, jer je na sastanku konstatovano da postoji apsolutna sigurnost snabdevanja gasom Srbije. 

Razmatrane su i zajedničke aktivnosti iz Mape puta, koju su potpisali "Gasprom" i Ministarstvo rudarstva i energetike, 27. juna ove godine, a u cilju analize mogućnosti proširenja kapaciteta srpskog sistema za transport gasa.

Ministar Antić sastao se sa generalnim direktorom PAO "Gaspromnjeft" Aleksandrom Djukovim. 

Dve strane složile su se da je zajednička kompanija NIS od izuzetnog značaja za ukupnu ekonomiju Srbije i da zbog toga mora da raste i da se razvija. 

"Uskoro, tačnije - do kraja godine, počinje realizacija projekta Duboka prerada. Reč je o kapitalnom projektu modernizacije i povećanja efikasnosti i dubine prerade u Rafineriji u Pančevu, izjavio je Antić.

Antić je u Moskvu otputovao na Međunarodni forum za energetsku efikasnost i razvoj energetike "Ruska energetska nedelja", na poziv ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара