Festival zimnice u Koceljevi

U Koceljevi je otvorena 9. privredno-turistička manifestacija "Festival zimnice" koja je okupila preko 220 izlagača. Manifestaciju, koju poseti oko 15.000 ljudi iz cele Srbije otvorila je premijerka Ana Brnabić koja je poručila da će država nastaviti da pomaže poljoprivrednike i slične festivale.

Na tezgama u Koceljevi pored zimnice, mogli su da se nađu proizvodi od mesa preko slatkiša do domaće radinosti, a poznavaoci kažu da se za dva dana, koliko traje festival, proda između 700 i 2.000 zimnica.

Kraj je, kažu, poznat po toj proizvodnji budući da je nekada postojala fabrika "Voćar" u kojoj se industrijski proizvodila zimnica.

Premijerka je tokom posete Koceljevi obišla izlagače, razgovarala sa njima, a proizvođači su želeli da joj poklone teglice ajvara i druge proizvode koje, kako veruju, premijerka nema vremena da pripremi zbog obaveza. Molili su je da poklone uzme, pa makar ih poklonila posle drugima.

"Ovo je deveta manifestacija. Sledeća je jubilarna, pa će vam doći cela vlada", prokomentarisala je u razgovoru sa jednim izlagačem Brnabićeva.

U zvaničnom obraćanju rekla je da je ta lokalna samouporava veoma odgovorna s ozbirom da ima 88 zaposlenih, a da je optimalno 126. Rekla je da tako opština štedi i može da podrži manifestacije i dovodi investitore.

"Podržaćemo Koceljevu, podržaćemo celu Mačvu. Mislim da je u poslednje vreme otvoreno 1.050 radnih mesta, jedna od većih fabrika je Rauh, ai ne treba da se oslanjamo samo na strane investitore i to je ono što Koceljeva dobro radi, oslanjate se na vaše preduzetnike, poljoprivrednike", rekla je ona.

Izrazila je zadovoljstvo što se puno njih javilo za subvencije za nabavku traktora, kao i za podršku mladim poljoprivrednicima, koja je ove godine višestruko veća.

"Pored toga što treba da se ponosite na Koceljevu i Maču, budite ponosni i na Srbiju. Sinoć sam doputovala iz Milana. Ne postoji zemlja u EU koja nije rekla - svaka čast kakvo ste gostoprimstvo pokazali prema migrantima", rekla je ona.

Od ajvara do džema

Festival zimnice postao je brend Koceljeve, koju za dva dana manifestacije poseti i do 20.000 gostiju. Na tezgama je sve kao iz bakine kuhinje, tegle pune i slanog i slatkog.

Na 150 štandova je preko 80.000 tegli. Od ajvara i paprika, do džema i slatkog od kajsije i šipka. Smederevac se u koceljevačkim domaćinstvima nije gasio od maja.

"Uradila sam do 1.000 tegli, to je sve od mog povrća i bez konzervansa", priča Vida Mijailović iz Šabačke Kamenice.

Slavica Mitrović iz Koceljeve kaže da se sve radi na tradicionalan način, uz pomoć smederevca, dok Milena Pavlović ističe da sprema u slobodno vreme i na uštrb odmora.

Neki poput Momčila Čkorića sve su prodali, a sutra će da šalju brzom poštom. Stranci su oduševljeni

Predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić kaže da će domaćice imati više koristi kada se udruže, što je i cilj ove manifestacije.

Pre devet godina pravile su samo za svoje ukućane a sada su, kažu, postale biznis-domaćice. Za festival u Koceljevi prerađeno je više od 100 tona povrća i voća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво