"Srpsko-ruski komitet u decembru u Novom Sadu"

Došlo je do rasta razmene sa Rusijom u prvih sedam meseci ove godine, i očekujemo da će do kraja godine biti premašen prošlogodišnji obim spoljnotrgovinske razmene, rekao je šef srpske diplomatije u Moskvi.

Ivica Dačić koji je i kopredsedavajući Međuvladinom srpsko-ruskom komitetu za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, razgovarao je u Moskvi sa ruskim kopredsedavajućim Komitetu Dmitrijem Rogozinom sa kojim je dogovorio da sledeće 16. zasedanje tog Komiteta bude održano u decembru u Novom Sadu.

U pitanju je bio redovni sastanak kopredsedavajućih Međuvladinom komitetu, koji se održava uoči redovnog zasedanja Komiteta.

"Zajednički smo konstatovali da je došlo do rasta ekonomske aktivnosti, da je došlo do rasta razmene u prvih sedam meseci ove godine, i očekujemo da će do kraja godine biti premašen prošlogodišnji obim spoljnotrgovinske razmene", rekao je Dačić.

On je dodao da je na sastanku bilo reči o mnogim pitanjima koje treba razmotriti na redovnom zasedanju Komiteta, kao što je pokretanje procedure za zaključenje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa celim Evroazijskim savezom.

"Razgovarali smo o saradnji u oblasti energetike, budući da je nama veoma važno snabdevanje gasom", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik vlade.

Kako je rekao, za Srbiju je primarno pitanje energetske bezbednosti, pre svega snabdevanje gasom, naročito u situaciji kada će najverovatnije za nekoliko godina biti presečena dosadašnja ruta kojom gas dolazi.

"Takođe, razgovarali smo i o saradnji u oblasti poljoprivrede, industrijskoj proizvodnji, o pokretanju razgovora o pitanjima inovacija, digitalizacije, informacionim tehnologijama", zaključio je Dačić.

Rekao je da kao cilj treba postaviti unapređenje spoljno-trgovinske razmene. "Meni je drago što su jabuke naš najveći izvozni artikl, ali tamo gde su jabuke najveći izvozni artikl govori o tome da naša ekonomska saradnja ipak nije tako jaka kao što bi mogla da bude. Moramo dosta toga da radimo i očekujemo da se na neki način ‘resetuje' ta naša saradnja i da se ona postavi na održivim nogama", rekao je Dačić.

Srbija je manja od Rusije, nema ni dovoljne količine robe, ali sve u svemu mislim da je Rusija naša velika šansa, rekao je Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара