"Erbasov" prvi vojni transportni avion

Evropski proizvođač putničkih aviona "Erbas" predstavio je svoj prvi vojni transportni avion na ceremnoniji u fabrici u Sevilji, na jugu Španije, u kojoj je nova letelica montirana.

Reč je o avionu A400M čija je proizvodnja trajala duže nego što se računalo, a "Erbas" je u njegov razvoj uložio 20 milijardi evra, javila je televizija "Juronjuz."

Novi avion trebalo bi da se nađe u floti sedam NATO zemlja, kojima je hitno potrebna zamena zastarele flote modela C130 "herkules" i C-160 "transals" i popunjavanje strateških vazduhoplovnih kapaciteta.

Predstavljanje novog aviona okupilo je rukovodstvo Evropsko konzorcijuma za izradu aviona, vojne i svemirske opreme (EADS), u okviru koga posluje "Erbas". Skupu je prisustvovao i španski kralj Huan Karlos.

On je naglasio da je postojao zaista veliki izazov za izradu proizvoda najviših tehničkih mogućnosti, koji je u stanju da zadovolji vruhunske vazduhoplovne standarde na svetu, kao i taktičke i logističke potrebe.

Naredni korak biće da se izvrši upešna proba novih turbopropelerskih motora, zbog čega je čitav projekat odlagan nekoliko puta.

Motore su proizveli britanski "Rols-Rojs" i francuska "Snekma", a predstavnici "Erbasa" su stavili do znanja, prilikom promocije A400M, da su problemi "uglavnom prevaziđeni."

Uprava kompanije je takođe potvrdila da će probni let A400M biti obavljen u septembru ili oktobru ove godine, a da će se prva isporuka obaviti u 2010. godini, šest do 12 meseci kasnije nego što je to bilo prvobitno predviđeno.

broj komentara 0 pošalji komentar