Pljosnata breskva poljuljala srpski izvoz u Rusiju

Rusija je tražila od Srbije da do 2. oktobra dostavi tačne površine pod zasadima voća i povrća koje se najviše izvoze u tu zemlju. To je za RTS potvrdio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i rekao da je reč o redovnoj razmeni podataka. Nešto ranije pojavila se vest da Rusija ponovo sumnja na reeksport, jer je tamošnja inspekcija pronašla zaraženo voće iz Srbije. Među tim isporukama bila je i "pljosnata" breskva kakva se ne uzgaja u Srbiji. O tim temama će biti reči u Moskvi, gde resorni ministar boravi u petak.

Jabuka razdora zbog izvoza voća i povrća između Srbije i Rusije ne postoji, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede. Za one čija roba uglavnom završi na ruskom tržištu, znači i informacija da izvoz nije ugrožen.

"Mi do sada nismo imali problem, sve analize smo prošli, nijedan kontingent nije vraćen, nijedna pošiljka, zastoja nije bilo", navodi Momo Vasiljević, voćar i izvoznik iz Trnave.

"Njihova granična fitosanitarna inspekcija je na tri vozila našla pojavu cidije, znači isključivo na breskvi i nektarini insekt koji se javlja i zbog toga su ta tri kamiona, da kažemo, u neku ruku vraćena", objašnjava Boban Marković, direktor Poljoprivredno-savetodavne službe iz Smedereva.

A jedan od razloga za vraćanje robe je i taj što sumnjaju u reeksport: da se umesto srpske robe na ruskom tržištu nađe ona iz Evropske unije, koja ne može da izvozi u Rusiju, ali sa srpskom deklaracijom.

Ministarstvo poljoprivrede tri godine sa MUP-om i drugim službama radi na sprečavanju ilegalnog izvoza robe. Pokrenuti su i krivični postupci.

"Svaka pošiljka se detaljno pregleda, po nekoj proceduri koja je ustanovljena, nakon tog pregleda ljudi iz poljoprivrednih stručnih službi koji su ovlašćeni od strane Ministarstva poljoprivrede izdaju fitosertifikat koji prati pošiljku bilja. Za Rusku Federaciju imamo dodatni mehanizam, svaki fitosertifikat se najavljuje, dakle, mi tu pošiljku najavljujemo istog dana kad se izda", objašnjava Nebojša Milosavljević iz Ministarstva poljoprivrede.

A pošiljki za rusko tržište, prema podacima Privredne komore Srbije u prvoj polovini 2017. godine, bilo je u vrednosti od 450 miliona dolara, za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine. I to je navelo Ruse da sumnjaju u srpsku robu.

"Normalno je da kada imate toliku razmenu da se uvek dese problemi. E sad, ti problemi variraju. Sigurno je da ti problemi nisu toliki i sigurno je da nisu toliko veliki da bi izazvali ozbiljnije probleme i ozbiljnije potrese u saradnji koja je dobra i kvalitetna", navodi Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

U Srbiji se u poslednjih deset godina povećala površina pod voćem i povrćem – time se i obrazlaže i sve veći izvoz kako na rusko tržište, tako i na ono Evropske unije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара