Neizvesna sudbina paraćinske Staklare

Još jedan primer loše privatizacije koji je Srpsku fabriku stakla oterao u stečaj. Privredni sud u Kragujevcu otvorio je stečaj, jer fabrika nije izmirivala obaveze u roku od 45 dana, a na predlog čačanske firma "Veksilum" koja od Staklare potražuje više od 47 miliona evra. Zbog neizvesne sudbine preduzeća, zaposleni u petak organizuju protest upozorenja.

Staklara je u junu izbegla stečaj. A sada, i u slučaju da oštećeni podnese žalbu, po odluci Privrednog suda, stečajni postupak ipak počinje. U fabriku ulazi stečajni upravnik kako bi napravio izveštaj o stanju u preduzeću i popisao imovinu.

Branislav Jovović, predsednik Privrednog suda u Kragujevcu i stečajni sudija, kaže da će spisi po žalbi biti dostavljeni drugostepenom sudu na odluku, uz opasku da to neće uticati na sam tok vođenja stečajnog postupka zato što je stečajni postupak hitan, važan i bitan i ne odlaže se rešenje o otvaranju stečajnog postupka.

"Ovo nije ponor te fabrike, ovo je možda jedno preispitivanje te fabrike da li može da promeni uslove privređivanja", navodi Jovović.

Fabriku je 2006. kupila bugarska firma "Rubin", ali, zbog velikih dugova za gas, 2009. je ponovo vraćena u državno vlasništvo.

Tri godine kasnije, Staklaru je privatizovao bugarski biznismen Cvetan Vasilev, da bi, zbog naraslih dugovanja, većinski paket akcija otkupila beogradska firma "CPR impeks". Fabrika ima 825 zaposlenih koje plaši neizvesnost.

"Radnici rade, proizvodnja teče, ali se plaše šta će biti, kako će da odu na Zavod, da li neće, ko će da ostane, da li će biti zarada", navodi Boban Nikodijević, predsednik Sindikata "Nezavisnost" u Staklari.

"Ne poznajem da je neko iz stečaja uspeo da oživi, da se preduzeće ponovo digne na noge. Tako da me je strah da uskoro ne doživimo sudbinu mnogih firmi koje su propale", kaže Živojin Matejić, predsednik Samostalnog sindikata u Staklari.

Fabrika nastavlja da radi, zaposleni će biti angažovni po ugovoru, a za njen opstanak postoje dva scenarija koja diktiraju poverioci – ili će prihvatiti novu reorganizaciju ili će je prodati kao pravno lice u stečaju.

"Možda je bilo bolje da je fabrika pre pet–deset godina otišla u stečaj jer se ne bi nagomilavali dugovi, jer ne bi dolazilo do svih ovih problema koji su se za sve ovo vreme samo povećavali. Ovo je prilika da se oni zdravi delovi sačuvaju da to što je zdravo i očišćeno od dugova ponudi na tržištu, da se nađe novi vlasnik koji bi vodio fabriku", rekao je Mijat Lakićević iz Novog magazina.

Sadašni vlasnik "CPR impeksa" tvrdi da je stečaj nepotreban jer fabrika radi punim kapacitetom i uspeli su da se vrate na stara tržišta. A zbog starih dugova od 627 miliona dinara, račun Staklare je u blokadi od novembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара