Nedimović: Od oktobra otklanjanje posledica suše

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da je Srbija ispunila sve uslove za odobrenje akreditacije za pretpristupne fondove EU za ruralni razvoj (IPARD). Navodi da će uprkos suši imati dovoljno hrane i za izvoz.

Branislav Nedimović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su načinjeni maksimalni napori u cilju otklanjanja svih blokirajućih faktora, zbog čega očekuje da se do kraja godine raspiše i prvi poziv za sredstva iz IPARD fondova. 

"U novembru ćemo imati inspekciju. Mi smo uradili sve što smo morali. Očekujemo pozitivnu ocenu i prvi poziv za IPARD u prvoj nedelji decembra", navodi Nedimović.

Govoreći o suši i merama koje će država preduzeti, ministar ističe da ima dovoljno hrane za domaće potrebe.

"Imamo realan problem sa sojom koju ćemo morati i da uvozimo jer nema dovoljno kvalitetne soje za domaće potrebe, što se tiče kukuruza imamo ga dovoljno kako za domaće potrebe tako i za izvoz. Što se tiče ratarskih, voćarskih i povratarskih kultura, imamo ih apsolutno u dovoljnim količinama ne samo za naše tržište već i za izvoz i nema neke velike bojazni", objašnjava Nedimović.

Ističe da će država pomoći ali i da poljoprivredni proizvođači treba da budu svesni da poljoprivreda ima svoje izazove i rizike.

"Država nema toliki kapacitet, ne može uvek kad se desi nešto negativno da država bude ta koja će da kompezuje štetu. Moramo da budemo svesni da je poljoprivreda ima svoje izazove i rizike kojih moraju svi poljoprivredni proizvođači da budu svesni tokom svoje proizvodnje", objašnjava ministar.

Ističe da nema straha od poremećaja cena na tržištu i drastičnih poskupljenja.

"Apsolutno neće doći do nikakvih poremećaja cena tržištu. U ovom trenutku imamo takvu situaciju. Ne može doći do ekstremnih iskakanja, tako da ne očekujemo nikakve poremećaje na tržištu", navodi Nedimović.

Najavio da će u narednim nedeljama biti ponuđen koncept pomoći poljoprivredicima za otklanjanje posledica suše.

"Imamo dva seta mera, opšte i ciljane. Opšte mere će se odnositi na sve poljoprivrednike a druge ciljane mere koje će ministarstvi po prvi put koristiti spram pojedinih vrsta poljoprivredne proizvodnje koje su najviše ugrožene da nebismo opet došli u situaciju da dajemo svima sve i onima kojima su ostvarili dobre prinose", objašnjava ministar poljoprivrede i dodaje da će se sa merama krenuti u prvim danima oktobra.

Navodi da se na konkurs Ministarstva poljoprivrede prijavilo 768 početnika u biznisu (start-apova), a da će biti odobreno 680 projekata.

"Kriterijum za izbor projekata bio na bazi ekonomske isplativosti, kao i to da država kroz konkurs želi da podstakne mlade na selu mlađe od 40 godina da pokrenu svoj posao. Oko 90 odsto prijavljenih ispunjava uslove a iduće nedelje će biti objavljena rang lista", objašnjava Nedimović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи