Da li je čokolada na Zapadu slađa?

Nije više tajna da su isti proizvodi za tržište Istočne Evrope lošijeg kvaliteta od onih na zapadnoevropskom tržištu. To je potvrdila i najnovija uporedna analiza urađena u Hrvatskoj. Gde je tu Srbija i možemo li da očekujemo iste proizvode na policama u bilo kom delu Evrope?

Da je tuđe slađe, potvrđeno je na primeru čokolade i još 25 prehrambenih i hemijskih proizvoda, koliko je hrvatska evroposlanica dala na analizu. Polovina proizvoda kupljenih u Hrvatskoj lošijeg je kvaliteta od istih proizvoda kupljenih u Nemačkoj, pokazuju rezultati uporedne analize.

"Ne radi se o tome da je nama važno maže li se naš čokoladni namaz lakše ili teže, jesu li napolitanke hrskavije ili ne, radi se o ravnopravnosti, o tome da nas neko tretira građanima drugog reda, što je poražavajuće", rekla je hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

A odgovor korporacija uvek je isti: Baš takvu robu tražili su potrošači. Čak i ako je u pitanju hrana za bebe.

"U HIP dečjoj kašici za hrvatsko tržište ima manje povrća, manje omega tri masnih kiselina koje su važne za razvoj deteta. Kod 'Vudi hrenovki' za nemačko tržište 62 odsto ćurećeg mesa i pileće masti, za hrvatsko tržište nema uopše mesa", kaže Borozan.

Nećemo da budemo kanta za đubre Evrope – poručio je slovački premijer Robert Fico Evropskoj uniji, nakon uporednih analiza u zemljama Višegradske četvorke. Srbija, međutim, za sada, takve analize ni ne planira.

"Ako se oslonimo na istraživanja koja su radile druge zemlje u regionu i zemlje članice EU, slobodno možemo da kažemo da se i na našem tržištu nalaze proizvodi drugačijeg kvaliteta u odnosnu na, recimo, oglednu zemlju Nemačku, kao zemlju sa potvrđenim standardom i kvalitetom. Nažalost, ne možemo to u ovom trenutku da potkrepimo i jednim istraživanjem iza kojeg bi stali", kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Dok Srbija ne bude uradila svoje analize i dok se Evropa ne dogovori da li je tržište ravnopravnih građana, preostaje nam da, prema sopstvenom ukusu, kupujemo domaće proizvode.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара