Srpska fabrika stakla iz Paraćina otišla u stečaj

U privrednom sudu u Kragujevcu je održano drugo ponovljeno ročište o uvođenju stečaja nad  Srpskom fabrikom stakla u Paraćinu.

Privredni sud u Kragujevcu na današnjem ročištu uvažio je zahtev čačanske firme "Veksilum Balkan" o pokretanju stečaja nad paraćinskom fabrikom. Čačanska firma od paraćinske staklare potražuje više od 47 miliona evra na ime duga koji je nastao tokom 2012. i 2013. godine.   

Tada je vlasnik staklare bila bugraska firma "Glas industri".

Branislav Jovović predsednik Privrednog suda u Kragujevcu i stečajni sudija u ovom postupku kaže da je ukupno potraživanje čačke firme 47.286.511 evra, od čega je 40 miliona evra na ime glavnog duga, a ostalo je kamata.

Potraživanje je dospelo i nije naplaćeno. Stečajni razlog, na koji se predlagač poziva, je da stečajni dužnik, nije u roku od 45 dana od dospelosti izmirio obavezu u celini predlagaču. To je po zakonu, kaže Jovović, dovoljan razlog, da se otvori stečaj nad stečajnim dužnikom.

Na odluku o otvaranju stečaja paraćinska fabrika ima rok žalbe od osam dana i ukoliko se bude žalila, konačnu odluku doneće Privredni apelacioni sud.

U Privrednom sudu u Kragujevcu očekuju da bi to moglo da bude za dva meseca. Kako kažu, otvaranje stečaja ne znači kraj za srpsku fabriku stakla i za oko 800 zaposlenih u njoj, već pokušaj da se fabrika reorganizuje ili proda kao pravno lice.

"Fabrika stakla zapošljava veliki broj radnika, tu su i njihove porodice. Zbog toga je važno što će ona nastaviti da radi i biti angažovan jedan broj radnika po ugovoru", objasnio je Jovović ranije danas za Betu.  

Da podsetimo, na prvom ročištu krajem maja, odbačen je zahtev o pokretanju stečaja nad Srpskom fabrikom stakla u Paraćinu.

Staklara u Paraćinu ima 825 radnika, a njen račun je u blokadi od novembra 2016. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи