Mirović: Narednih dana o merama pomoći zbog suše

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da će u narednih nekoliko dana Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu predstaviti usaglašene mere za ublažavanje posledica suše, koja je ovog leta pogodila vojvođanske njive.

Mirović je posle sastanka sa šefom delegacije EU u Novom Sadu Semom Fabricijem kazao da će te zajedničke i objedinjene mere imati finansijski karakter, te da će se ticati "poljoprivrednika i gazdistava koji su oštećeni značajnom sušom u ovoj godini".

Mirović je ocenio da je suša "nacionalna muka Srbije", te da će ta tema biti predmet zajedničkog sastanka dve vlade - Republičke i Pokrajinske, koja je planirana da se održi u naredne dve do tri nedelje.

"Tamo će takođe biti reči o tome, ali potrebno je još malo strpljenja. Dogovor je postignut da se na nacionalnom nivou objedine mere i da obuhvataju značajnu pomoć u otklanjanju štete", rekao je Mirović.

Poslanici u Skupštini Vojvodine na prethodnoj sednici kritikovali su Pokrajinsku vladu što u rebelans budžeta Vojvodine nije uvrstila finansijske delove koji bi bili usmereni u pomoć poljoprivrednicima za saniranje posledice suše.

Opoziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine predaće u Skupštini predlog za obrazovanje Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, kako bi za proglašenje vanredne situacije bila zadužena Pokrajinska vladada na osnovu Procene ugroženosti od suše.

broj komentara 0 pošalji komentar