Zaključen Sporazum o prekidu štrajka u "Goši"

Petomesečni štrajk u Fabrici šinskih vozila "Goša" je i formalno završen, Sporazumom o okončanju kolektivnog radnog spora koji su zaključili predstavnici poslodavca i zaposlenih u prisustvu miritelja Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, rečeno je "Tanjugu" u toj Agenciji.

Zaposleni su se u petak vratili na posao da bi mogli da ispune svoje obaveze prema dobavljačima, nakon što su dogovorili nacrt sporazuma.

Ovaj sporazum ima snagu izvršne isprave, a potpisali su ga predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić i generalni direktor Goše Milutin Šćepanović u prisustvu miritelja Živka Kulića.

Sporazumom, u koji je Tanjug imao uvid, dogovorena je jednokratna isplata po 30.000 dinara zaposlenima u "Goši" od strane poslovnih partnera, zatim isplata prosečno po 30.000 dinara direktno na račune zaposlenih, penzionera i ostalih bivših radnika kojima se duguje, a po isporuci 2 komada Z1 vagona od strane AOFI agencije.

Dogovorena je i isplata prosečno po 30.000 dinara u roku od 15 dana od isporuke vagona na račun "Goša RSC", s tim što će isplata zaposlenima biti vršena uz obostranu saglasnost generalnog direktora i predsednika štrajkačkog odbora.

Po prodaji 11 komada vagona i 47 obrtnih postolja biće izvršena isplata zaostalih zarada i alimentacija, čime će biti isplaćena kompletna dugovanja radnicima i deo obaveza prema dobavljačima.

Reprogram dugova prema državi, prema Sporazumu, će biti regulisan 30 dana od početka rada (povezivanje radnog staža i socijalnog osiguranja) navodi se u sporazumu i napominje da će se reprogramom dugova stvoriti uslovi za deblokadu računa "Goša FSV".

Nakon četiri meseca od početka štrajka, u julu se na saglasan predlog zaposlenih i poslodavca u postupak rešavanja spora uključila Agencija za mirno rešavanje radnih sporova i odredila miritelja Živka Kulića da vodi pregovore radi postizanja sporazumnog rešenja.

Nakon četiri održane rasprave, Odbor za mirenje nije došao do usaglašenih stavova, nakon čega je raspušten, a poslodavac i sindikati su nastavili da pregovaraju u cilju rešenja spora odnosno okončanja štrajka.

Prošle nedelje, nakon više razgovora sa Ministarstvom privrede, kooperantima, podizvođačima i poveriocima, oni su došli do nacrta sporazuma koji je danas zaključen nakon razgovora sa miriteljem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво