Bespovratna pomoć Nemačke 40 miliona evra

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović podvukla je da je Nemačka najveći donator Srbije u poslednjih petnaest godina sa 1,7 milijardi evra bespovratne pomoći.

Jadranka Joksimović je novinarima posle potpisivanja Zapisnika o međuvladinim pregovorima o razvojnoj saradnji između dve zemlje rekla da Srbija ovog puta nije odlučila da uzme kredit zbog svoje monetarne i fiskalne politike, te da je nemačka vlada za našu zemlju za tekuću godinu izvojila skoro 40 miliona evra.

Zapisnik su potpisali ministarka Joksimović, ministar finansija Dušan Vujović i načelnik odseka za jugoistočnu Evropu u ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke Dirk Šatšnajder, a ceremoniji je prisustvovao i nemački ambasador Aksel Ditman.

Ministrarka je govoreći o projektima koji će biti finansirani rekla da oni građanima donose konkretnu korist, te da su evropske integracije mehanizam regionalnog i lokalnog razvoja.

Joksimovićeva je istakla da će se razumeti pun smisao puta Srbije ka EU i evropkih integracija kada se to sve uradi uz pomoć partnera iz EU, a posebno Nemačke, sa kojom, kako kaže, Srbija ima izuzetnu saradnju.

"Do samo pre desetak godina imali smo, ne tako sjajne odnose sa mnogim zemljama u EU, uključujuči i Nemačku. Mislim da je postojala jedna, ne bih rekla idealna percepcija, ni nas u Nemačkoj, ni Nemačke u Srbiji. Pogledajte put za nekoliko godina koliko smo prešli u razvoju naših bilateralnih odnosa, postali smo partneri i mislim da u tom smislu treba da radimo još više i da napredujemo", rekla je Joksimovićeva.

Kako je istakla, danas se glas Srbije čuje i uvažava, a Srbija kredibilitet gradi upravo kroz uspešnu saradnju sa zemljama članicama.

"Nemačka će i dalje biti pouzdan i fer partner Srbiji na putu ka EU", rekao je nemački ambsador Aksel Ditman, koji je istakao da ga veoma raduje potpisivanje Zapisnika u Vladi Srbije o bilateralnoj saradnji.

Istakao je da Srbija i Nemačka imaju veoma tesnu i blisku saradnju, navodeći da je Nemačka izdvojila 1,7 milijardi evra za Srbiju u okviru bilateralane saradnje.

Ditman je, govoreći o projektima koji će biti finansirani u Srbiji, a za koje je Nemačka obezbedila 40 miliona evra, rekao da će biti pružena podrška u svim relevatni oblastima gde se sprovode reforme.

"Radi se o projektima koji su od centralnog značaja za reforme u Srbiji, kao što su reforma državne uprave, pomoć preduzetnicima početnicima... sve to spade u okvir pridruživanja Evropkoj uniji", rekao je Ditman.

Šatšnajder je precizirao da će se finansirati projekti podrške Srbije na putu ka EU i održiv rast privrede i zapošljavanja.

Od ukupno 40 miliona evra, 17 miliona evra odlazi na projekte održivog ekonomskog razvoja, zatim 14 milona evra za vladavinu prava, kaže Šatšnajder i dodaje da će se za oblast zaštite živtone sredine izdvojiti šest miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи