Brnabić: U naredne tri nedelje odluka o rastu plata i penzija

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da očekuje uspešne razgovore sa Misijom MMF-a koja boravi u Beogradu, kao i da veruje da će se u naredne tri nedelje izaći sa konačnim odlukama oko rasta plata i penzija.

"Nama je važno da im predstavimo naše viđenje rasta plata i penzija i održivog rasta privrede i očekujem da ćemo imati konsenzuzs u narednim danima, jer imamo dobru situaciju u budžetu i fiskalnu disciplinu", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanje novinara u Čačku gde je razgovarala sa privrednicima iz tog kraja.

Napomenula je da je dobro što smo uspešno završili sedmu reviziju aranžmana sa MMF-om i dodala da očekuje da uspešno okončamo ceo aranžman i da se "Vlada pokaže kao dobar i kredibilan partner".

Fokus će u narednom periodu, kako je podvukla, biti na daljoj transformaciji Poreske uprave.

Brnabićeva je podsetila da je juče postignut dogovor oko minimalne cene rada i istakla da su se sindikati i poslodavci po prvi put dogovorili oko toga, a da je Vlada tu manje-više potvrdila dogovor.

"Važno je da to povećanje minimalne cene rada u odnosu na povećanje plata ne bude tako da opet bude primamljivije raditi u javnom sektoru nego u privredi. U privredi moraju biti bolji uslovi i veće plate, jer ona plaća javni sektor", zaključila je Brnabićeva.

Brnabićeva sa privrednicima u Čačku

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je u Čačku sa privrednicima iz tog kraja i poručila da će se Vlada u narednom periodu više posvetiti tom delu Srbije, kao i da su u toku pregovori sa jednim potencijalnim investitorom i da se nada da će biti dobrih vesti.

Brnabićeva je rekla da je za nju uvek važno da razgovara sa privrednicima, kako bi videla šta im smeta u daljem razvoju, zapošljavanju ljudi.

"Često kao Vlada znamo mnogo više o problemima stranih investitora u Srbiji, ali ne i o našim privrednicima i kompanijama", rekla je premijerka i dodala da je na sastanku bilo reči o strateškim projektima.

Prvi prioritet, podvukla je Brnabićeva, jeste Koridor 11, jer će nakon otvaranja auto-puta biti više investitora, ali i više načina za izvoz i promociju privrede Čačka i Moravičkog okruga van Srbije.

Brnabić je apostrofirala značaj projekta industrijske zone u Čačku.

"Intenzivno radimo na pregovorima sa jednim potenijalnim investitorom, a kad jedan dođe, lakše će i drugima biti da ga slede, a time se pravi konkurencija koja omogućava ravnomeran i održiv rast plata i zaposlenosti. Nadam se da je to prva stvar za koju ćemo uskoro imati neke dobre vesti", poručila je predsednica Vlade.

Dodala je da se na primeru Niša i juga Srbije videlo kako izgleda kada se cela Vlada posveti razvoju jednog grada i kraja, ističući da će se Vlada sada posvetiti drugim gradovima – Čačku, Kraljevu, Loznici.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović zahvalio je premijerki na poseti i Vladi na svemu što je učinila za Čačak – prenosu investitorskih prava za gasifikaciju industrijske zone, što je vredno oko 100 miliona dinara, prenosu investitorskih prava za Opštu bolnicu u Čačku, kao i za elektrifikaciju industrijske zone.

"Razgovarali smo o investicijama, Koridoru 11, aerodromu 'Morava', završetku industrijske zone i važno je da smo videli koji su problemi privrednika, koji mogu da se reše", zaključio je Todorović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 13. sep 2017, 15:11)
anonymous [neregistrovani]

Postovana !

Da li vi znate da je u Timockoj krajini, u privatnom sektoru radnik "presrecan" i presrecan, ako mu se na kraju meseca isplati najniza zagarantovana plata za 168 radnih sati, iako odradi i po 240 u toku meseca?!?
Sa druge strane, pogledjte po kojoj stopi se uplacuju doprinosi - zar vi mozete da poverujete da je 95% radnika bez srednje skole, i da 95% radnih mesta ne zahteva makar 3 stepen obrazovanja?
Nemojte se radovati brojem zaposlenih... Ljudi rade samo da bi mogli da plate racune i da ne bi morali da kradu hranu!!!

(sreda, 13. sep 2017, 15:09)
anonymous [neregistrovani]

Uvek se prica o povecanju plata i penzija

Postoji utisak da nam je super.