EPS i "Micubiši" potpisali sporazum za odsumporavanje u TENT-u

Elektroprivreda Srbije i kompanija "Micubiši Hitači pauer sistem" potpisali su u Vladi Srbije, sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, odnosno višestruko smanjenje prisustva sumpor-dioksida u Termoelektrani "Nikola Tesla A", čija je vrednost 167 miliona evra.

Reč je o ugovornom sporazumu za realizaciju projekta "Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A", a ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da će zahvaljujući tom projektu emisije sumpor-dioksida biti smanjene devet puta.

Antić je naglasio da će emisije biti smanjene sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je uskladu sa svim obavezama i direktivama koje je Srbija preuzela.

Sporazum su potpisali v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić i izvršni potpredsednik kompanije "Micubiši Hitači pauer sistem" Jasuo Fudžitani i predstavnici konzorcijuma, u prisustvu ministra Antića, ambasadora Japana Đuići Takahare i državnog sekretara spoljnih poslova Japana Kazujujkija Nakanea.

"Ovo je značajna dan za budućnost EPS-a i ukupnu sigurnost i stabilnost našeg energetskog sistema, koji je u velikoj meri oslonjen na rad termoelektrana i korišćenje uglja kao energenta, što nameće potrebu da Srbija stalno modernizuje svoje sistema i da ih prilagođava najvišim standardima iz oblasti zaštite životne sredine odnosno da i ispuvanjava obaveze za Enegetskom zajednicom Jugoistočne Evrope, ali i obaveze iz Nacionalnog plana za smanjenje emisija", rekao je ministar.

Antić je podsetio da će Srbija u narendom periodu dovesti u red svoje kapitalne te termoblokove sa kojima planira da nastavi da radi u periodu nakon 2023.

Ministar kaže da smo već dosta i uradili, da su tri segmenta ključna - pitanje praškastog zagađenja koje se reguliše elektrofilterima koje smo postavili na sve naše ključne blokove koji će nastaviti da rade, zatim pitanje odsumporavanja i pitanje denitrifikacije.

"Srbija je do sada uložila oko 200 miliona evra u projekte kojim rešava pitanje emisija i značajano popravlja ekološku situaciju, ali glavni je posao pred nama, pošto u periodu od 2017. do 2025. godine treba da investiramo oko 900 miliona evra da bi rešili preostale probleme od kojih su ključni odsumporavanje i denitrifikacija", rekao je Antić.

Podseća da je TENT u Obrenovcu najznačajniji segment našeg elektro energetskog sistema jer proizvodi skoro polovinu struje i navodi da je zato važno da u jasnim rokovima ispunove svoje obaveze prema TENT-u.

Antić ističe da je reč o izuzetno povoljnoj kreditnoj liniji koja je omogućena uz podršku Vlade Japane odnosno najapovoljnijem kreditu koji je Srbija imala pošto je kamatna stopa 0,6 odsto, grejs period pet godina i period otplate 10 godina.

On je zahvalio Vladi Japana na podršci isitučući da će više od 50 odsto radova na tom projketu izvesti domaće kompanije.

"Projekat garantuje budućnost srpske energetike" 

Grčić je naglasio da konačno počinje realizcija tog projekta na koji se čaklo nešto više od pet godina.

"Ovaj projekat garantuje budućnost srpske energetike", naglasio je Grčić ističući da ćemo u narednih 20 godina imati mogućnost da po modernim evropskim standardima i svim ekološkim parametrima proizvodimo električnu energiju.

Podsetio je da je to drugi takav projekat, pošto je prvi već završen u Kostolcu B.

Grčić je istakao da danas potpisani sporazum za projekat za TENT-A garantuje trajnost i opstanak i teremoelektrane i celog energetskog sistema Srbije.

On je zahvalio japanskim partnerima što će učestvovati u poslu domaće firme u tako visokom procentu.

Grčić je rekao da je ozbiljan timski rad dao rezultat i da počinje realizacija tog projekta.

Ugovorna vrednost opreme i radova iznosi oko 167 miliona evra.

Za unapređenje zaštite životne sredine od 2017. do 2025. godine EPS planira ulaganja od oko 900 miliona evra i to kroz realizaciju projekata za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu iz termoelektrana, što uključuje i izgradnju sistema odsumporavanja za TENT B.

U konzorcijumu koji će realizovati projekat su i japanska korporacija ITOC HU, "Micubiši Hitači pauer sistem Evropa" sa sedištem u Nemačkoj i domaća firma "MPP Jedinstvo" iz Sevojna.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa.

Kao nus-proizvod dobijaće se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Projekat se finansira iz japanskog "Jen" zajma 

Rok za završetak izgradnje postrojenja je 42 meseca od datuma stupanja Ugovora na snagu.

Državni sekretar Nakane je rekao da je to prvi projekat koji je finansiran iz japanskog "Jen" zajma, kao i da Japan ima veliko iskustvo u oblasti životne sredine zbog problema koje je imao u prethodnom periodu.

"Nadamo se da će narod Srbije uspeti da iskoristi znanje iskustva i novu tehnologiju", naveo je Nakane i dodao da će to unaprediti uslove života u Srbiji.

On je podsetio da je Srbiji pristupanje ka EU najvažniji cilj i istakao da će Japan pomoći Srbiji na putu evropskih integracija, kao i da će ovaj projekat čija je vrednost skoro 200 milona evra dodatno unaprediti odnose dve zemlje i postati simbol prijateljstva.

"Nadam se da će ovaj projekat biti simbol prijateljstva između Japana i Srbije baš kao i ''žuti autobusi''. Takođe, nadam se da će odnosi zimeđu naših zemalja biti dodatno ojačani", rekao je Nakane.

Izvršni potpredsednik kompanije Jasuo Fudžitani je zahvalio Vladi Srbije na poverenju i istakao da se raduju što mogu da doprinesu privrednom razvoju Srbije, kao i da će na vreme izgraditi postrojenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво