Čadež: Treba raditi na stvaranju ekonomsko-regionalne zone

Bosna i Hercegovina je treća izvozna destinacija Srbije – godišnje se razmeni roba vredna oko milijardu i po evra. Region u celini veoma je važno tržište za srpsku privredu zbog čega je neophodno uskladiti i pojednostaviti izvozne procedure rekao je za RTS predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Bosansko tržište je specifično po tome što u toj razmeni mi konstatntno ostvarujemo suficit, odnosno prodajemo im dva puta više nego što od njih kupujemo.

"Bosna je važna izvozna destinacija za nas i zato je važno koliko su usklađene dažbine i takse, fitosanitarni propisi jer sve to utiče na cenu i to je ono čemu težimo kada govorimo o ekonomsko-regionalnoj zoni", rekao je gostujući u Dnevniku RTS predsednik PKS Marko Čadež.

Ono čemo se teži, kaže Čadež, je jedinstveno ekonomsko tržište koje funkcioniše takao da kada roba uđe u zonu od Horgoša do Mostara postoje jedinstveni i sinhronizovani propisi.

"Veoma je bitno da se krene u realizaciju akcionog plana o čemu je razgovarano i na sastanku balkanske šestorke u Draču jer reč je o tržištu od 18 do 20 miliona potrošača", rekao je Čadež. 

Prema njegovim rečima trenutno imamo gomilu institucija koje udaraju pečate, a treba to svesti na jednu.

Poslednjih meseci usporen je rast privrede, a kao jedan od razloga navodi se suša koja je naravno najviše pogodila poljorpivredu.

"Prema prvim informacijama najviše su pogođene kulture kao što je soja, ali procenu štete će dati ministartsvo poljoprivrede. Ovogodišnja suša će uticati i do jedan odsto na ukupan privredni rasta," rekao je predsednik PKS.

Klima ne sme da bude isključivi krivac za sušu, smatra Čadež i naglašava da poljoprivrednici moraju da vode računa i o datumu setve, izboru hibrida, navodnjavanju kao i osiguranju obradivih površina.

"Pozivam proizvođače da se upoznaju sa subvencijama koje država pruža i koje mogu da koriste kao i sa novim tehnologijama", rekao je za RTS predsednik PKS Marko Čadež.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво