Raspisan tender za "Galeniku"

Ministarstvo privrede raspisalo je tender za prodaju farmaceutske kompanije "Galenika", a početna cena za sve zainteresovane iznosi 25 miliona evra na ime duga za banke, plus jedan evro kao početnu cenu za javno nadmetanje.

Uslov za učešće u privatizaciji je da investitor bude kompanija iz farmaceutske industrije i da je godišnja vrednost poslovnih prihoda veća od 300 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Investitor bi trebalo da isplati dug "Galenike" od 71 milion evra za 25 miliona evra.

Procenjena vrednost kapitala koja se nudi na prodaju je negativna i iznosi 152 miliona evra. 

Rok za otkup dokumentacije je 20. septembar do 12 časova po lokalnom vremenu u Srbiji, dok zainteresovani investitori mogu da podnesu prijave za učešće u privatizaciji najkasnije do 2. oktobra do 12 časova.

Naknadna za otkup dokumentacije, prema tenderu objavljenom u dnevnom listu Alo, iznosi 250.000 dinara.

Na skupštini akcionara "Galenike", koja je održana 14. avgusta, doneta je odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara, tako da je država postala vlasnik oko 93 odsto kapitala.

Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća "Srbijagas".

Dug prema Republici Srbije je 10,9 milijardi dinara i konvertovan je u akcije države, a ukupan iznos potraživanja "Srbijagasa" je bio 3,794 milijardi dinara.

Ranije je država imala 85 odsto, a ostalo je bilo u vlasništvu malih akcionara.

Vlada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija "Galenike" sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga "Galenike" u kapital, a u slučaju uspešne privatizacije, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza.

Među zainteresovanima za "Galeniku", kako prenose mediji, nalaze se britansko-ruski konzorcijumom "Frontijer-Farma Petrovaks", "Sinforam", "Amikus", "Hemofarm" i EMS iz Brazila.

U "Galenici" od danas počinje i prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz fabrike, uz otpremninu od 400 evra po godini staža.

Pošto je procenjena vrednost ponuđenog paketa akcija fabrike negativna, minus 152 miliona evra, početna cena za nadmetanje je 1 evro, uz uslov preuzimanja dela duga.

Milun Trivunac, državni sekretar Ministarstva privrede, navodi da kupac uz fabriku preuzima deo duga.

"Ministarstvo privrede i Vlada Srbije su veliki napor učinili da izdejstvuju pregovor sa komercijalnim bankama, koje od 'Galenike' potražuju 71 milion evra. Obaveza kupca će biti da za 25 miliona evra otkupe taj dug i da ponudi neku cenu za preostali iznos kapitala 'Galenike'", navodi Trivunac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво