Novi tender za "Galeniku" u petak

Vlada Srbije sutra objavljuje tender za privatizaciju zemunske "Galenike", saznaje RTS. Početna cena za većinski paket akcija je jedan evro, uz obavezu da ponuđač uplati 25 miliona evra na ime duga "Galenike" prema bankama.

U javno nadmetanje za "Galeniku" mogu da uđu i domaće i strane kompanije, ali samo ako su prošle godine prihodovale najmanje trista miliona evra. Pošto je procenjena vrednost ponuđenog paketa akcija fabrike negativna, minus 152 miliona evra, početna cena za nadmetanje je jedan evro, uz još jedan uslov.

"Ministarstvo privrede i Vlada Srbije su veliki napor učinili da izdejstvuju pregovor sa komercijalnim bankama, koje od 'Galenike' potražuju 71 milion evra. Obaveza kupca će biti da za 25 miliona evra otkupe taj dug i da ponudi neku cenu za preostali iznos kapitala. Mislimo da 'Galenika' ima budućnost", kaže Milun Trivunac, državni sekretar Ministarstva privrede.

I Vlada i sindikati od budućeg vlasnika očekuju da se obaveže ne samo da će održati kontinuitet proizvodnje već i ponuditi i investicioni program. 

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u "Galenici" Zoran Pantelić rekao je da će država ponuditi kompletan vlasnički udeo u fabrici od oko 93 odsto, dok će preostalih sedam odsto ostati malim akcionarima, koji su bivši radnici i trenutno zaposleni. 

"Najverovatnije će sutra Ministarstvo privrede objaviti javni poziv za prodaju kapitala 'Galenike'. Nakon toga će biti i poziv za kupovinu tenderske dokumentacije", rekao je Pantelić.

On je izrazio nadu da će tenderski postupak biti javan i transparentan i da će onaj ko bude ponudio najbolje uslove postati novi vlasnik.

"Država se tako potpuno povlači iz vlasništva u 'Galenici'", naveo je Pantelić.

U "Galenici" radi 1.400 ljudi, a prema ranijim analizama, optimalan broj zaposlenih je do 900. Od 1. septembra počinje i zvanično prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz fabrike.

"Naši zaposleni, radnici 'Galenike', u periodu od naredne tri nedelje će imati mogućnost da se dobrovoljno prijave za napuštanje kompanije. Program podrazumeva otpremninu od 400 evra onako kako je za sada definisano, 200 evra je državni program, a 200 evra bi bilo od strane kupca", kaže Tamara Lalić, predsednik Samostalnog sindikata "Galenike".

Zainteresovani za privatizaciju "Galenike" tendersku dokumentaciju mogu da otkupe do 20. septembra, uz naknadu od 250.000 dinara.

Na sednici Skupštine akcionara "Galenike", koja je održana 14. avgusta, doneta je odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara, tako da je država postala vlasnik oko 93 odsto kapitala.

Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća "Srbijagas".

Dug prema Republici Srbije je 10,9 milijardi dinara i konvertovan je u akcije države, a ukupan iznos potraživanja "Srbijagasa" je bio 3,794 milijarde dinara.

Ranije je država imala 85 odsto, a ostalo je bilo u vlasništvu malih akcionara.

Među zainteresovanima za "Galeniku", kako prenose mediji, nalaze se britansko-ruski konzorcijum "Frontijer farma – Petrovaks", "Sinforam", "Amikus", "Hemofarm" i EMS iz Brazila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво