Kako danas radi "Perkon" iz Velike Plane

Nekadašnji gigant iz Velike Plane, fabrika za proizvodnju sportsko-modne konfekcije "Perkon" u stečaju je od 2009. Tada je vrednost imovine procenjena na 117 miliona dinara, ali na četiri javne aukcije nije bilo zaineresovanih kupaca. Na petoj je "Perkon" prodat turskom investitoru za 23,5 miliona dinara, kao imovina stečajnog dužnika.

Nekada je u proizvodnoj hali na više od 1.500 kvadrata, oko 200 zaposlenih šilo prepoznatljive perjane jakne za tržište bivše SFRJ ali i za izvoz.

Tadašnji gigant je u pogonima proizvodio sve od pripreme perja do drikera za sportsku opermu.

Međutim, posle stečaja, imovina je oštećena, a mašine uništene i pokradene. Novi vlasnik čisti prostor kako bi ga osposobio za proizvodnju.

"Dobro je mesto, blizu je celoj Evropi, nemamo nikakav problem sa transportom i mislim da neće biti ni sa radnicima problema. Imam malo težak posao, ali smatram da ćemo uspeti", ističe Safet Saglam, vlasnik kompanije "Serkan tekstil".

Za iznos, oko 50 odsto manji od prvobitno procenjene vrednosti, investitor je postao vlasnik pet zgrada sa oko 6.600 metra poslovnog prostora na parceli od 75 ari u centru Velike Plane.

Planira da uloži milion evra u obnovu i do decembra uposli 150 radnika.

"Proizvodimo dečije, ženske i muške majice, izrađujemo ih za brendirane firme i prodajemo u celoj Evropi", dodaje Saglam.

Turska kompanija "Serkan tekstil" osnovana je 1997. godine i zapošljava 70 radnika u matičnoj fabrici, a u kooperaciji za nju radi još 400 ljudi.

Ako proizvodnja u Velikoj Plani krene po planu, naredne godine zaposliće još 250 radnika.

Nenad Perić, predsednik Skupštine opštine Velika Plana, ističe da je poznato da su izvorni prihodi lokalne samouprave porez na imovinu, a dolaskom turske firme imovina će se značajno uvećati.

"Za nas je to jedan nov prihod. Drugo prihod lokalne samouprave je 74 odsto od ubranog poreza na zarade, a ovde će raditi 400 ljudi što je opet jedan novi prihod", napominje Perić.

Od prodaje "Perkona" stotinak bivših radnika očekuje namirivanje svojih potraživanja po osnovu zaostalih plata i doprinosa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво