Popović: Rusija otvorena za saradnju u IT sektoru

Ministar za inovacije i tehnologiju Nenad Popović sastao se u Moskvi sa ruskim ministrom za veze i masovne komunikacije Nikolajem Nikiforovim i najavio skoro potpisivanje Memoranduma koji će biti platforma za saradnju srpskih IT i tehnoloških kompanija, istraživačkih instituta sa ruskim.

Nenad Popović je nakon sastanka sa ruskim kolegom istakao da je ogroman potencijal ekonomske saradnje između Srbije i Rusije, a posebno potencijal koji je sada neiskorišćen, u saradnji u oblasti inovacionih tehnologija i u nauci.

Ocenio je da je današnjim susretom otpočela potpuno nova era u razvoju ekonomskih odnosa u inovacionoj delatnosti i novim tehnologijama.

"Dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu potpisati Memorandum o saradnji koji će biti platforma za svu moguću saradnju koju mogu da ostvaruju i naše mlade IT kompanije i sve tehnološke kompanije, naučno istraživački instituti i akademska zajednica pogotovo u formi koja bi omogućila razmenu iskustava, kadrova, obuke, obrazovanja...", rekao je ministar Popović.

Ukazao je na to da je Rusija danas jedan od lidera u elektronskoj upravi, da možemo da koristimo ta iskustva i u tom smislu dodao da će nam ta zemlja na najbolji mogući naćin prezentovati sve što je uradila na tom polju.

Kako je rekao, sa ruskim kolegom je razgovarao i o programu digitalne ekonomije, i dodao da treba da koristimo njihovo znanje i iskustvo ne samo u sferi državnih institucija nego pre svega u industriji, u primeni informacionih tehnologija u konkretnim industrijama, mašinogradnji, robotici, elektrotehnici, a naročito u prehrambenoj proizvodnji i poljoprivredi.

"Ruska strana je zaista potpuno otvorena za saradnju. Spremni su da nam pomognu u digitalizaciji Srbije, da razmene svoja iskustva i znanja i otvore sve one platforme na kojima su radili poslednju deceniju", naveo je Popović koji je naznačio i da je Rusija kao svoj prioritet za 2018. godinu postavila da 70 odsto građana koristi internet usluge države i gradova.

Popović smatra da razmena stručnjaka, mladih kompanija, a pogotovo obrazovnog kadra može mnogo da doprinese Srbiji, posebno u procesu digitalizacije koji će se, očekuje, intenzivno razvijati u narednim godinama.

Podvukao je da Srbija ima potpuno slobodan pristup ruskom tržištu te da i IT kompanije i tehnološke kompanije mogu na tom tržištu da usluge i prozvode prodaju bez carina i imaju potpuno otvoren pristup.

Ministar je naznačio i da je dogovorena saradnja između naših tehnoparkova u Beogradu, Nišu i Novom sadu sa najmodernijim tehnoparkovima u Moskvi i Tatarstanu, što će, ocenio je, doneti mnogo obostrane koristi.

"Sa svoje strane Vlada Srbije će učiniti sve da omogući pristup našim IT stručnjacima, inženjerima na rusko tržište, a sa druge strane ministar Nikiforov je izrazio želju da i njihove IT kompanije, a pogotovo investitori dođu u Srbiju i traže zajedničke projekte gde mogu da investiraju", rekao je Popović.

Siguran je i da će mlade srpske tehnološke kompanije, istraživački i razvojni centri, a pogotovo inovacione kompanije imati mnogo mogućnosti za širenje saradnje sa ruskim kompanijama, a pogotovo investitorima.

Ministar je naznačio i da je preneo poruku rukovodstva Srbije i zahvalnost Rusiji i predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu za vrlo principijelan stav po pitanju Kosova i Metohije i dodao da je politička saradnja na najvišem mogućem nivou i da je siguran da će i u budućnosti biti nastavljena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво