Otvoreno još pet kilometara Ipsilon kraka Koridora 10

Deo Ipsilon kraka Koridora 10, obilaznice oko Subotice, u dužini oko pet kilometara, otvoren je za saobraćaj u prisustvu potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović. Gradnja Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu biće završena do 21. novembra, navela je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je najavila da će ceo Ipsilon krak Koridora 10 od 24 kilometra biti završen do kraja 2019. godine, a predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da se ispunjava 30-godišnji san Subotičana i da se sve što se dogovori u saradnji sa SNS-om i ispuni.

Otvoren je sektor 2 Ipsilon kraka, odnosno deo trase od kružne raskrsnice sa somborskim putem do kružne raskrsnice na bačko-topolskom putu u dužini od pet kilometara.

Otvaranju su prisustvovali v. d. direktora "Koridora Srbije" Zoran Babić, v. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Izgradnja sektora 2 je uspešno završena dva meseca pre isteka ugovorenog roka.

Izvođač radova je konzorcijum kompanija na čijem je čelu "Vojput" iz Subotice, a vrednost radova je 337,7 miliona dinara sa PDV-om.

Mihajlovićeva je podsetila da je deo Ipsilon kraka pušten u saobraćaj u martu ove godine, tako da je za deset meseci pušteno u saobraćaj 6,5 kilometara.

Aktivnosti na izgradnji obilaznice su započete pre skoro 30 godina. Deonica od graničnog prelaza Kelebija do petlje Subotica jug dužine oko 24 kilometra treba poluauto-putem da poveže granični prelaz Kelebija sa auto-putem Horgoš – Novi Sad, odnosno Severnim krakom Koridora 10.

"Neko je to pre nas je radio, kako su već rekli oni koji su govorili pre mene, dvadesetak i više godina i taj san je trajao 20 godina. Nadam se da sve što budemo i nadalje radili u infrastrukturi da neće biti nedosanjani san nego ćemo sve što planiramo i uraditi", naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da su Srbiji potrebni putevi i da ne postoji nijedan grad u Srbiji kojem nisu potrebne obilaznice, pošto se privreda polako budi i da zato moramo da budemo spremni za nove investicije i investitore.

Mihajlovićeva kaže da iako je bilo planirano da se naredne godine nastavi gradnja Ipsilon kraka da će već za poslednji kvartal ove godine biti povučena sredstva planirana za taj projekat u 2018. godine.

Dodala je da će dokumentacija biti pripremljena i da bi već do 1. septembra mogli da objave javni poziv za narednu deonicu.

Mihajlovićeva je istakla i da je plan da se cela Srbija poveže auto-putevima i regionalnim putevima, ali i boljim lokalnim putevima, čemu će Ministarstvo posvetiti posebnu pažnju naredne godine, jer je to neophodno za dalji razvoj zemlje.

"Nedosanjani san Subotičana"

Pastor je rekao da je izgradnja Ipsilon kraka nedosanjani san Subotičana.

"Hteo bih da kažem kao čovek koji je više od 50 godina proveo u ovom gradu da je izgradnja Ipsilon kraka 30-godišnji san Subotičana i u proteklih 30 godina nije bilo političke strukture koja ovaj projekat nije istakla u prvi plan. To je jedno životno pitanje, kroz Suboticu dnevno prolazi oko 1.000 kamiona, što je godišnje više od 350.000 teških kamiona, tako da je ovaj projekat od životnog značaja, ne samo sa privrednog aspekta i već i da imamo grad u kome se može normalno živeti", naglasio je on.

Pastor dodaje da se u prethodnom periodu više govorilo nego radilo na tom projektu i da sada dolazi period kada se san pretvara u realnost.

"Dosta dugo sam u politici i u proteklom periodu sam imao mogućnosti da steknem utiske i o jednim i o drugim partnerima. U saradnji sa SNS-om ono što se dogovori to se i realizuje. Mislim da je to merilo kvaliteta saradnje i ozbiljnosti jedne politike", naveo je Pastor.

Gradonačelnik Subotice Laban je rekao da će se obilaznicom izmestiti teški saobraćaj iz Subotice i da su Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva prepoznali ekonomski i drugi značaj završetka tog projekta.

Istakao je da su radovi na danas otvorenoj deonici počeli 5. maja i završeni 31. jula, odnosno dva meseca pre roka. Laban je rekao da će Ipsilon krak doprineti i razvoju industrijske zone Mali Bajmok u Subotici.

Obilaznica oko Subotice je veoma značajna saobraćajno i ekonomski za Suboticu i Srbiju. Projekat realizuju Ministarstvo građevine i "Koridori Srbije".

Obilaznica će rasteretiti saobraćaj u Subotici i pospešiti razvoj industrijske zone u tom gradu.

Prva deonica, deo obilaznice i to deo sektora 3 u dužini od 1,5 kilometara izgrađen je u martu 2017, a vrednost izvedenih radova je bila 114 miliona dinara sa PDV-om.

"Koridori Srbije" obavljali su i poslove stručnog nadzora nad izgradnjom dela Ipsilon.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 30. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво