Agroforum u Beogradu, 200 srpskih i 150 turskih kompanija o investicijama

U Beogradu se održava Poljoprivredni forum Srbija-Turska. Delegacije predvode resorni ministri dve zemlje. Učestvuju predstavnici oko 200 najvećih srpskih i oko 150 turskih kompanija u sektoru poljoprivrede, ali i predstavnici prodajnih lanaca kao potencijalni otkupljivači srpskih proizvoda.

Delegacije srpskih i turskih privrednika predvode ministri poljoprivrede dveju zemalja, Branislav Nedimović i Ahmet Esref Fakibaba, koji su ranije danas posle bilateralnog sastanka potpisali Akcioni plan za 2017. i 2018. godinu u oblasti poljioprivrede.

Ministar Nedimović rekao je da se razgovaralo o tri glavne stvari – postojećem sporazum o slobodnoj trgovini, investicijama u stočarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i usaglašavanju kvota za različite poljoprivredne proizvode.

"Naš predlog je bio, i o tome ćemo još razgovarati, izvoz juneće mesa iz Srbije, izvoz rafinisanog i sirovog suncokretovog ulja", rekao je Nedimović.

Dodao je da Srbija u logističkom smislu može biti platforma Turskoj za EU i Rusiju, dok je Turska "prolaz Srbija za Aziji i Bliskom istoku".

Odgovarajući na pitanja novinara, Nedimović je rekao da se nakon osam godina od početka primene sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske ovaj sporazum pokazao kao jako koristan, jer je skoro pet puta povećana međusobna trgovina dve zemlje u sektoru poljoprivrede.

Upitan da li je sa turskim kolegama razgovarao o konditorskim proizvodima Nedimović je rekao da to nije bila tema razgovora, ali da su vrata otvorena.

Ahmet Esref Fakibaba naglasio je da Turska želi da se unapredi uvoz i izvoz obe zemlje.

"Treba mnogo da radimo da bismo dostigli milijardu dolara izvoza. Ovaj forum je veoma važan, imamo više od 150 biznismena iz Turske, poslanika, ministara. Glavne teme su nam suncokret, proizvodnja ulja, povrća i voća", rekao je Fakibaba.

Dodao je da je Srbija važna država i veliki prijatelj Turske.

"Ona je važna za mir i saradnju i veoma je značajna za sve zemlje na Balkanu. Mi nemamo granice između naših zemalja, Srbija je naš prvi komšija", rekao je Fakibaba.

Fakibaba je rekao da je Ankari bitan Beograd i obrnuto, kao i da Turska želi da Srbima preko Ankare otvori put ka istoku, dok se od Beograda očekuje da Turskoj otvori put ka Evropi.

"Bitna nam je bezcarinska zona, uvoz i izvoz. Želja je da što više sarađujemo, da bude što više dolazaka i odlazaka da to budu dve kapije, Beograd i Ankara i što veći broj inevstitora sa obe strane", naveo je Fakibaba.

Inače, poseta novog turskog ministra poljoprivrede Srbiji je njegova prva zvanična poseta u inostranstvu, što je ocenjeno kao dodatni simbol jakih odnosa dve zemlje.

Turska je na 7. mestu u ukupnom srpskom uvozu, a na 17. kada je reč o izvozu srpskih proizvoda.

U prvih šest meseci prošle godine ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Turskom iznosila je 414,4 miliona evra. Ukupan izvoz u tom periodu iznosio je 118,4 miliona evra. Ukupan uvoz iznosio je 296 miliona evra.

Srbija u Tursku naviše izvozi cigarete, hranu za pse i mačke, skrob, mlečne proizvode, šljive, biljne proizvode za proizvodnju metli, kukuruz, perje i paperje za punjenje, zamrznuto povrće, seme suncokreta, seme krmnog bilja.

Iz Turske najviše uvozimo limun, cigarete, duvan, paradajz, grejpfrut, lešnike, mandarine, gumi-bombone, proizvodi od želea, navel pomorandže, sadnice jestivog voća.

Poljoprivredni forum Srbija - Turska organizuju Privredna komora Srbije i odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske DEIK, uz podršku poljprivrede Srbije i Turske i "Halkbank Srbija".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво