Komisija odbila ponudu "Napred razvoja" za preuzimanje akcija "Energoprojekta"

Komisija za hartije od vrednosti (HOV) odbila je ponudu za preuzimanje preostalih 57.839 akcija ili 13,69 odsto "Energoprojekt Entela" koju je podnela firma "Napred razvoj" u vlasništvu Dobroslava Bojovića, rečeno je agenciji "Beta" u "Energoprojektu".

U obrazloženju rešenja Komisije koje je doneto 17. avgusta navedeno je da elaborat o proceni fer vrednosti akcija tog preduzeća nije urađen prema propisima.

"Napred razvoj je bio dužan da uradi procenu fer vrednosti akcija Entela na dan 31. januara ove godine kada je bio u obavezi da da ponudu i na dan 30. juna kada je Komisiji podnet zahtev za odobrenje ponude", navela je Komisija.

U Elaboratu o proceni fer vrednosti akcija je, po oceni Komisije, trebalo da piše koji su metodi korišćeni za procenu fer vrednosti akcija i razlozi zbog kojih su korišćeni.

U rešenju Komisije navodi da je procenu vrednosti akcija radila firma IEF po metodu diskontovanja novčanih tokova i da je izračunala da je vrednost jedne akcije 11.266 dinara.

U Elaboratu IEF navodi da je vrednost kapitala "Entela" 8,6 milijardi dinara, a obzirom na ukupan broj izdatih akcija od 422.495 komada vrednost akcije je 20.485, ali je IEF smanjio vrednost na 11.266 dinara zbog, kako je naveo, uvođenja sankcija Kataru, a gde radi "Entel".

Komisija je konstatovala da su sankcije Kataru uvedene u junu ove godine i nisu mogle uticati na vrednost akcija u januaru.

U obrazloženju se dodaje da je Komisija odbacila i visinu diskontne stope koja je korišćena prilikom određivanja vrednosti akcija od 5,6 odsto sa rokom dospeća od pet godina, a čija se vrednost između ostalog određuje stopom prinosa na obveznice Republike Srbije, denominovane u evrima zbog toga što je u ponudi dostavljen zvanični dokument Narodne banke Srbije u kome se navodi da je ta stopa 2,69 odsto "što je značajno uticalo na snižavanje procenjene vrednosti akcija".

Dobroslav Bojović danas nije želeo da kometariše procenu vrednosti akcija "Entela".

Bojović i povezane firme nedavno su preuzeli većinsko vlasništvo u "Enegoprojekt holding" i bili su obavezni da daju ponudu i zavisnih preduzeća "Energoprojekta", "Entel" i "Garant".

"Energoprojekt Entel" se bavi projektovanjem, konsaltingom, strateškim planiranjem i upravljanjem projektima u oblasti energetike, vodosnabdevanja, telekomunikacija i zaštite životne sredine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво