Kinezi u Srbiji na 15 projekata vrednih šest milijardi dolara

Ukupna vrednost najvećih zajedničkih projekata Srbije i Kine dostigla je cifru od šest milijardi dolara, od čega je za projekte na kojima se trenutno radi izdvojeno 2,5 milijardi dolara, saznaje "Tanjug" u Vladi Srbije.

Kineski neimari, investitori iz oblasti bankarstva, stručnjaci za proizvodnju čelika i drugi, angažovani su trenutno na 15 projekata u Srbiji, a kako je rečeno Tanjugu u Vladi, nove investicije sa kineskim partnerima procenjene su na 3,5 milijardi dolara.

Radovi na izgradnji auto-puta na Koridoru 11, na deonici Surčin - Obrenovac, čijom dinamikom nije zadovoljno Ministarstvo građevinarstva i koje će danas obići predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa saradnicima i ambasador Kine Li Mančang, samo je jedan od tih projekata.

Do sada se zajednički radilo na izgradnji mosta Zemun-Borča, obilaznici oko Beograda, a otvorena je i prva kineska banka u Srbiji "Bank of China".

Kineski investitori uložili su sredstva i u |elezaru i Luku u Smederevu, termoelektranu Kostolac, a naredne godine očekuje se završetak radova na izgradnji Kineskog kulturnog centra u glavnom gradu, čija vrednost se procenjuje na 45 miliona dolara.

Kinezi najviše rade na infrastrukturnim projektima u našoj zemlji, izgradnji puteva i železničkog saobraćaja, na Koridoru 11, brzoj pruzi Beograd-Budimpešta, a u planu je Fruškogorski koridor od Mišeluka, kroz Petrovaradin do Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

Polovinom narednog meseca, poručeno je iz Ministarstva trgovine, krenuće prvi letovi Beograd-Peking, preko Praga, dok, kako su najavili, sledeće godine biće uspostavljena i direktna linija sa Pekingom iz glavnog grada.

U oblasti telekomunikacija, partneri sa Dalekog Istoka, povezali su se sa srpskim "Telekomom", te je Srbija potpisala višegodišnji ugovor sa kompanijom "Huavei", koji podrazumeva nabavku opreme, usluga i radova od te kompanije, u cilju modernizacije fiksne mreže.

Vrednost ove investicije procenjena je na oko 150 miliona dolara.

Građevinske projekte u Srbiji realizuju međunarodne kompanije poput, "Shangdong High speed Group", koja radi na Izgradnja Koridora 11 na deonicama Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, a projekat je procenjen na 333,7 miliona dolara.

Konzorcijum kineskih kompanija CRBC, angažovan je na izgradnji Koridora 11 na deonici Surčin - Obrenovac, a posao, kažu u nadležnom ministarstvu građevine, vredi 233,96 miliona dolara.

Ministarstvo građevinarstva je najavilo završetak radova na ovoj deonici za 2019. godinu.

Deonicu Preljina-Požega u dužini od 31 kilometra na Koridoru 11 pokriva druga kineska kompanija, Korporacija za puteve i mostove (CCCC), a paralelno sa putevima krenulo se i u modernizaciju železničke infrastrukture.

Tako je rad na revitalizaciji brze pruge Beograd -Budimpešta poveren Konzorcijumu China Railway International i CCCC, a početak izgradnje se očekuje u novembru ove godine.

Radi se o deonicama na ruti Beograd-Stara Pazova dužine 34,5 i Novi Sad - Subotica dužine 108 kilometara čija vrednost premašuje 350 miliona dolara.

Nakon završetka radova, prema najavi nadležnog ministarstva, vozovi će na ovoj deonici između dva glavna grada, Beograda i Budimpešte, moći da idu i do 200 kilometara na čas.

Kad je reč o auto-putu Surčin - Obrenovac, dugoj 17,6 kilometara, radovi na njenoj izgradnji počeli su 1. marta ove godine.

Na toj deonici se gradi i novi most preko Kolubare i Save kod Obrenovca, koji će biti dug oko 1,7 kilometara.

Cela deonica bi trebalo da bude završena do kraja 2019. godine (rok je 32 meseca).

Radove izvodi kineska kompanija CCCC zajedno sa domaćim podizvođačima.

Ukupna cena izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac je 208 miliona evra, uključujući i most preko Save i Kolubare.

Projekat se finasnira iz kredita kineske Eksim banke, finansijer je Vlada Srbije preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a investitor je JP "Putevi Srbije".

Predviđena je izgradnja auto-puta u punom profilu, sa četiri vozne i dve zaustavne trake.

Projekat uključuje izgradnju mosta preko Save i ušća reke Kolubare, nadvožnjaka preko železničke pruge Ostružnica-Batajnica, kao i dve petlje - Surčin i Obrenovac.

Na deonici Surčin - Obrenovac biće ukupno sedam mostova i četiri nadvožnjaka.

Taj auto-put će omogućiti spajanje koridora 11 i 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.

Zajedno sa deonicama u izgradnji, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga koje isto radi kineska firma, ukupne dužine 50,2 kilometra i već završenim deonicama Ub-Lajkovac (gde su radile domaće firme) od 12,5 km i Ljig-Preljina (Azerbejdžanci) od 40,3 kilometra trebalo bi ove godine da bude gotov ceo potez autoputa u dužini od 120 km od Beograda do Preljine.

Sa kineskom kompanijom CCCC se vode razgovori i za nastavak gradnje Koridora 11 od Preljine do Požege, za koju je potpisan momorandum u Kini.

Očekuje se da će i za tu deonicu biti potpisan komercijalni ugovor, kao i ugovor o finansiranju, u novembru u Budimpešti na sastanku Kine sa 16 evropskih zemalja.

Da bi bio kompletan auto-put do granice sa Crnom Gorom ostaje da se izgradi deonica od Požege do Boljara koja će, prema prvim procenama, koštati skoro dve milijarde evra.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво