Podbacio rod suncokreta

Zbog suše, suncokret je završio vegetaciju ranije i žetva je u Banatu počela dve nedelje ranije od uobičajenog roka. Prvi prinosi su manji do 50 odsto u odnosu na lane, konačna otkupna cena je još uvek nepoznata. Proizvođačima nude razne pogodnosti za otkup suncokreta, jer se očekuje veća tražnja ove žitarice.

U atarima opštine Žitište, gde kiša nije pala dva meseca, proizvođačima suncokreta će ove godine biti u debelom minusu. Milan Nikolić iz Međe ima prinos 1,2 tone po hektaru ili 60 odsto manje nego lane i pritom ne zna cenu za koju će prodati rod.

"Ništa ne znamo. Predajemo, daju nam papire, samo koliki je prinos, ništa. Cenu ne znamo, ništa ne znamo", kaže poljoprivrednik iz Međe Milan Nikolić.

Proizvođači suncokreta očekuju veću tražnju za ovom uljaricom, jer je rod podbacio, kao i nakupce koji će odmah plaćati.

"Dolaze nakupci, kupuju to. Prošle godine je bilo, a ove još nije. Kod nas nije žetva još počela uveliko", kaže poljoprivrednik iz Međe Tomislav Marković.

Izvoznici suncokreta su izašli sa konkretnijim uslovima i prvom cenom koja je slična prošlogodišnjoj.

"Kod suncokreta smo se opredelili za varijantu da se poljoprivrednim proizvođačima istakne minimalna garantovana cena od 36 dinara. Ta cena je minimalna, manja od nje neće biti i isplata se vrši odmah, u roku od 48 sati a ukoliko se do 30. septembra formira neka veća cena, radiće se doplata do te cene", kaže Jovan Bulatović iz kompanije "Konzul".

Cena suncokreta se formira na berzi i najčešće zavisi od prinosa i cene u okruženju.

Izvoz zrna u Mađarsku i Bosnu i Hercegovini će i ove godine biti aktuelan. Zato proizvođači očekuju da bi avansna cena koja sada iznosi 300 evra za tonu, morala da bude bar za 75 evra viša, o čemu se domaće uljare još ne izjašnjavaju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи