Usvojen novi UPPR, "Petrohemija" bez zaostalih dugova

Privredni sud u Pančevu doneo je rešenje o usvajanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije za "HIP-Petrohemiju" kojim je predviđeno da se sva preostala potraživanja poverilaca nastala do 31. januara 2017. godine delimično konvertuju u kapital "Petrohemije", a delimično otpišu.

Novi Unapred primljenog plana reorganizacije, rešio je sva istorijska dugovanja "Petrohemije" i promenio vlasničku strukturu, 76 odsto akcija pančevačke fabrike biće u vlasništvu države i povezanih lica, a preostalih 24 odsto su akcije NIS-a i "Lukoila". NIS je sa 12 odsto vlasnički kapital u "Petrohmiji" povećao na 21 procenat. Fabrici je omogućno da završi finansijsko restukturiranje.

"Već dve i po godine 'Petrohemija' izmiruje sve tekuće obaveze i ima pozitivno poslovan rezultat. Svakako, ovo je jedan krupan doprinos dugoročnog rešavanja statusa firme. Usvajanjem UPPR-a obezbeđen je završetak finansijskog restrukturiranja kompanije i stabilno poslovanje u budućnosti. Poverioci su konvertovali 52,3 odsto ukupnih potraživanja, dok je 47,7 odsto otpisano, tako da je pitanje starih dugova rešeno", izjavio je Velimir Unković, generalni direktor "HIP-Petrohemije".

Navodi da "HIP-Petrohemija" posluje stabilno i generiše pozitivan poslovni rezultat, a sve tekuće obaveze se redovno izmiruju.

"Nakon realizacije UPPR-a oko 76 odsto akcija biće u vlasništvu Republike Srbije i povezanih lica, a 24 odsto preostalih akcija u vlasništvu NIS-a i 'Lukoila'. Očekujemo da se mere predviđene UPPR-om realizuju u kratkom roku, a najkasnije do kraja godine", objašnjava Unković.

U Vladi očekuju da će za "Petrohemiju" naći strateškog partnera jer zainteresovanih investitora ima.

"Petrohemija je angažovala privatizacionog savetnika koji će u saradnji sa Ministarstvom privrede, nakon pravnosnažnog usvajanja UPPR-a da predloži adekvatan model privatizacije fabrike u skladu sa Zakonom o privatizaciji", navodi se iz Ministarstva privrede.

Donošenjem novog UPPR-a učinjen je veliki korak ka dugoročnom rešavanju statusa firme na čemu rukovodstvo kompanije intenzivno radi u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

"Imajući u vidu stratešku poziciju 'HIP-Petrohemije' kao najvećeg proizvođača petrohemijskih proizvoda, jednog od najznačajnijih izvoznika, čiste bilanse, kao i pozitivne poslovne rezultate koje kompanija ostvaruje u poslednje dve i po godine, smatramo da su investicije u razvoj osnovni uslov za postizanje dugoročno održivog poslovanja "Petrohemije", navedeno je u saopštenju.

Generalni dirktor "HIP-Petrohemije" navodi da je firmi potrebno ulaganje kako bi u budućnosti bila uspešno poslovala.

"Ono što predstoji i što je najvažnije za 'Petrohemiju' u budućem periodu, jeste ulaganje u razvoj firme čime bi 'Petrohemija' trebalo da bude dugoročno uspešna i da ima dugoročno održivo poslovanje", ističe Unković.

"Petrohemija" ima 1.450 zaposlenih i viška nema. Veći deo proizvodnje ide u izvoz. Samo u prvoj polovini godine izvoz je bio 94 miliona evra, pa je "Petrohemija" dospela na šesto mesto najvećih srpskih izvoznika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво