Navodnjavanje skupo, suša najskuplja

Koliku štetu poljoprivredi može da nanese suša, uverili smo se, nažalost, ove godine. Radovi na kanalima za navodnjavanje, koji se finansiraju iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata, trebalo bi da počnu u narednih nekoliko dana. Srbiji je odobreno 100 miliona dolara, a prva lokacija je kanal kod sela Međe u opštini Žitište.

Taj kanal je do sada služio za odvodnjavanje, a nakon radova na dužini od 17 kilometara biće dvonamenski, koristiće se i za navodnjavanje.

Vodu će dobijati pumpama i gravitacionim padom iz reke Begej. Stvoriće se mogućnost za navodnjavanje 762 hektara u ataru sela Međe.

To nije jedini projekat na kome će se raditi u srednjem Banatu – predviđeni su radovi na kanalima u atarima sela Jankov Most i Srpski Itebej. Ukupno bi se obezbedila mogućnost da ratari navodnjavaju oko 2.000 hektara nakon ovih radova.

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" obezbeđuje vodu do njive, a ostali deo investicije moraju ratari sami.

Što je bliže voda, sistem je jeftiniji. Gradnja sistema za navodnjavanje koji orošava njivu košta oko 2.500 evra po hektaru. To su ulaganja koja su, samo naizgled, visoka.

Poređenja radi, ove godine zbog suše prinosi su manji i do 50 odsto, pa ispada da je investicija u navodnjavanje jednaka visini štete od suše.

Ratari moraju da promene svest kada počnu da navodnjavaju. Zemljište pod sistemom mora da se obnavlja, da mu se daju organska i mineralna đubriva i da se poštuje plodored, kako zemlja ne bi ostala posna i neplodna i to je deo koji može da poskupi proizvodnju, a ne samo navodnjavanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се