Kakva je sudbina naftnih kompanija posle najave zabrane dizelaša?

Dok naši vozači očekuju veća pojeftinjenja derivata, evropske zemlje pripremaju zabranu proizvodnje i prodaje automobila na dizel i benzin već od 2025. kako bi smanjile emisije štetnih gasova. Oko tih najava polemika i u Evropskoj uniji, a otvorila su se i pitanja – koliko je taj scenario realan i šta će raditi naftne kompanije kojima je nafta osnovna delatnost?

Danska, Norveška, Švetska, Holandija, Francuska, Nemačaka žele da se reše dizelaša što pre pa u nekim nemačkim grdovima planirju da ih sa svojih ulica izbace već sledeće godine. U okviru ekoloških direktiva i Srbija ima obaveze u toj oblasti.

"Mi kao zemlja imamo obavezu da do 2020. godine 10 odsto potrošnje u saobraćaju fosilnih goriva zamenimo sa obnovljivim izvorima energije", kaže Ljubinko Savić iz PKS-a, Udruženja za energetiku.

Na drugoj strani, evropske zemlje beleže porast potrošnje dizela, i to baš u trasportnoj delatnosti.

"Svi se stručnjaci slažu da u kratkom roku to nije lako uraditi. Bez obzira što se sada priča o putničkim automobilima, sve se više priča o električnim automobilima, pa i automobilima na razne vrste gasa. I dalje je najveća potrošnja u dizelu u kamionima, brodovima i avionima i biće i stvarno izazov to promeniti", kaže Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Iako je čista energija prioritet, svet se još uvek ne odriče tako lako ni fosilnih goriva. Nove termoelektrne na ugalj niču i u zemljama Eropske unije, gradi ih i Nemačaka koja je najjači zeleni zagovornik. A Rusija, Amerika, Kina, arapske zemlje i dalje razvijaju naftni sektor.

"Kada već imate nalazišta nafte i kada je proizvodnja na veoma niskom nivou uvek vam se isplati da jedan barel više proizvedete. Upravo je to razlog drastičnog pada nafte u poslednje dve, tri godine", kaže Aleksandar Zavišić, investicioni savetnik.

Goran Radosavljević kaže da će u narednih 30 do 50 godina, do 2050. godine do kada idu te projekcije, fosilna goriva i dalje biti najbitnija u tom energetskom miksu.

Analize pokazuju i da naftne kompanije širom sveta poslednjih godina šire svoje delatnosti na prozvodnju struje iz gasa i obnovljivih izvora.

"Naftne kompanije su svesne tog problema i polako prelaze sa svoje osnovne delatnosti u kompletnu energetsku delatnost. Znači proizvodnju energije pre svega čistih tehnologija", kaže Ljubinko Savić.

I naftne kompnije u našoj zemlji prilagođavaju poslovanje. NIS već ima elektrane koje proizvode i električnu i toplotnu energiju iz gasa, a razvija i projekat vetroparka.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво