Izbegnut štrajk u "Karneksu", zaključen sporazum

Početak štrajka u Industriji mesa "Karneks" iz Vrbasa, koji je bio planiran za 15. avgust, otkazan je pošto je spor između poslodavca i zaposlenih rešen mirnim putem posredstvom Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Sindikat Nezavisnost "Karneks Vrbas" i Samostalni sindikat "Karneks Vrbas" 3. avgusta su odlučili da stupe štrajk od 15. avgusta, sa zahtevima za povećanje osnovne zarade za 11,20 odsto, saopštila je Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

Među zahtevima bilo je i stavljanje van snage Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova od novembra 2016. godine, kojom su smanjeni potrebni stepeni stručne spreme i smanjivanje iznosa osnovne zarade zaposlenom koji te poslove obavlja, kao i rešavanje problema oko prava na godišnji odmor za 2016. godinu.

Dva sindikata su pristupila mirnom rešavanju kolektivnog radnog spora pred Agencijom sa čime se istog dana saglasilo i poslovodstvo "Karneksa", pa je 9. avgusta pokrenut postupak pred miriteljem Agencije.

Već nakon prvog dana pregovora uprava i poslovodstvo su uz pomoć miritelja usaglasili tekst Preporuke o načinu rešenja kolektivnog radnog spora, koju su nakon većanja i glasanja jednoglasno prihvatili 11. avgusta, navodi se u saopštenju.

Odmah nakon usvajanja Preporuke, sastavili su Sporazum o rešenju spora kojim je dogovoreno da se poslodavac obavezuje da će na zahteve Štrajkačkog odbora, reprezentativnim sindikatima dostaviti odgovor najkasnije do 31. avgusta sa konkretizovanim predlogom za povećanje zarade zaposlenih.

Nakon što postignu taj dogovor, strane će pristupiti zaključenju Aneksa kolektivnog ugovora.

Takođe je dogovoreno da su ovim sporazumom prestali razlozi za početak štrajka i stavljena je van snage Odluka o stupanju u štrajk.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво