"Ikea" otvorila prvu robnu kuću u Srbiji

Robna kuća "Ikea – Beograd istok", kod Bubanj potoka, svečano je otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Švedska kompanija je u robnu kuću površine 35.000 kvadratnih metara uložila 70 miliona evra i zaposlila u našoj zemlji ukupno 416 radnika. Ko god bude prolazio auto-putem pored "Ikee" moći će da vidi da je Srbija normalna i moderna zemlja, i da nastavlja takvim putem, poručio je predsednik Vučić. Cene u robnoj kući u Beogradu su čak i nešto niže nego u regionu, kaže generalni direktor kompanije za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbek.

rata prve robne kuće "Ikea" u Beogradu otvorena su jutros tačno u 10 časova za prve posetioce, koji su u redovima čekali na ulazak, a koje je osoblje dočekalo gromoglasnim aplauzom. Prethodno je sađenjem bele breze, koja je simbol mladosti, snage i prosperiteta, svečano obeležen početak rada.

Drvo su zasadili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor kompanije "Ikea" za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbek, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, regionalni direktor za razvoj "Ikee" Vladislav Lalić i direktor robne kuće Vladimir Moga.

Predsednik Srbije je u obraćanju posle obilaska robne kuće rekao da svako ko prolazi auto-putem, a mora da prođe pored te robne kuće, može da vidi da je Srbija normalna i moderna zemlja, i da nastavlja takvim putem.

Vučić je istakao da je ponosan što je učestvovao u dovođenju švedske kompanije u Srbiju i da je naša zemlja pokazala da nismo loši, i da možemo biti uspešniji i brži od mnogih zemalja gde je "Ikea" otvorila robnu kuću.

"Uživao sam prolazeći kroz 'Ikeine' salone. Oni se hvale cenom sladoleda od 60 dinara, a ja, koji volim meso, zapazio sam da imaju hot-dog za 50 dinara", rekao je Vučić.

Zahvalio je građanima što su razumeli kakav je put bio potreban za budućnost i naglasio da "Ikea" predstavlja simbol i znak za budućnost.

Posebno je zahvalio direktoru Vladislavu Laliću, koji je verovao u "Ikeu" i svoju Srbiju, te poželeo švedskom koncernu da decenijama i duže ostane u Srbiji i da bude zadovoljan poslovanjem.

"Na nama je da ono vremena koliko imamo pomognemo da imamo još više ovakvih projekata", naglasio je Vučić.

"Ikea" je u robnu kuću površine 35.000 kvadratnih metara uložila 70 miliona evra i zaposlila u našoj zemlji ukupno 416 radnika.

To je prva robna kuća kompanije "Ikea" na tržištu Srbije i 400. na svetu, a Srbija je postala 49. zemlja u kojoj švedska kompanija ima poslovne operacije i jedino novo tržište u 2017. godini.

"Napredovaćemo u proizvodnji nameštaja"

Predsednik Srbije kaže da je u svakoj zemlji gde je došla "Ikea" povećana potrošnja i proizvodnja nameštaja i da je optimista što se tiče srpskih proizvođača da će se njihovi proizvodi naći u globalnoj ponudi švedske kompanije.

Vučić je prilikom otvaranja "Ikee" izrazio uverenje da će njenim dolaskom proizvodnja nameštaja u Srbiji napredovati, a ne nazadovati.

Rekao je da je sa direktorom "Ikee" u Srbiji Vladislavom Lalićem već razgovarao o tome da se pored oklagija i daski rade i neki drugi proizvodi za globalnu mrežu "Ikee" i to u mnogo većem obimu.

"Da li ćemo u tome uspeti – to zavisi od nas, šta možemo da ponudimo i možemo li da budemo tako konkurentni. Kako danas stvari stoje, čini mi se da možemo da budemo optimisti", naglasio je Vučić.

Dodao je da je dobio poruku od Mikija Radovanovića, vlasnika "Jele" iz Jagodine, da je dobro što je "Ikea" došla u Srbiju jer će on bolje raditi i jače se boriti.

"To je pravi pristup, o čemu govori i osnivač 'Ikee' i zbog čega je uspešna ova kompanija. Moramo da se borimo i da budemo uspešniji i bolji sa nižim troškovima. To je filozofija uspešnih ekonomija", naglasio je predsednik.

Upitan da li je kupio oklagiju, trenutno jedini srpski proizvod u ponudi "Ikee", predsednik je rekao da nije, jer u tom trenutku još nisu bile počele da rade fiskalne kase.

"Poštuje se zakon. Od 10 sati fiskalne kase počinju da rade, kada uđu prvi kupci", naglasio je Vučić.

Predsednik kaže da je dobro što se u Srbiji pojavilo to da "iako smo ponekad džangrizavi, ipak težimo boljem i višem".

"Možda se jednog dana približimo Šveđanima, što ne bi bilo loše", zaključio je Vučić.

"Za kupce u Srbiji niže cene nego u regionu"

Na pitanje da li očekuje da više srpskih proizvođača radi za "Ikeu", generalni direktor za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbek rekao je da je "Ikea" jedan brend za koji radi više kompanija i da očekuje da se proširi broj proizvođača iz Srbije, ali da je za sada rano davati podatke o tome.

Nakon otvaranja Vanoverbek je rekao da će ljudi imati više interesovanja za kupovinu nameštaja zbog dolaska "Ikee" i da će samim tim na tržištu biti mesta za druge proizvođače.

"Nudimo dobar kvalitet i dizajn po pristupačnim cenama", rekao je Vanoverbek nakon zvaničnog otvaranja robne kuće "Ikea".

Istakao je da je ta robna kuća važan doprinos razvoju srpske ekonomije, s obzirom na to da su uložili 70 miliona evra u taj projekat i u njoj zaposlili oko 350 radnika.

Naglasio je da je to prva robna kuća u Srbiji, ali i jubilarna, 400. u mreži "Ikee" u svetu.

Dodao je da "Ikea" svojim radnicima nudi dobre plate i uslove rada, kao i mogućnosti za dalje napredovanje.

Na pitanje da li će cene biti još niže, istakao je da je princip "Ikee" kada dolazi prvi put u neku zemlju da startuje uvek sa najnižim cenama na tržištu, što je slučaj i u Srbiji, te dodao da su cene u robnoj kući u Beogradu čak i nešto niže nego u regionu.

Prema njegovim rečima, cene su snižene zato što nije kupovna moć tako velika kao u nekim drugim zemljama, ali podvlači da vidi da se kupovna moć povećava. "Pozitivno se razvija kupovna moć Srbije", podvukao je Vanoverbek.

Rekao je da žele da vide šta je ono specifično za ovo tržište i da to ponude građanima.

"Ikea" planira da otvori još jednu robnu kuću u Srbiji

Neposredno pred otvaranje, Vučić je rekao da je uzbuđen što posle 25 godina otvara robnu kuću švedskog koncerna u Beogradu i da to pokazuje da je Srbija vredna zemlja, a najavio je da "Ikea" planira da otvori još jednu robnu kuću u srpskoj metropoli.

Posle sastanka sa rukovodiocima švedske kompanije, održan je i doručak kojim se "Ikeine" robne kuće tradicionalno otvaraju, a gostima se, tokom doručka, obratio predsednik Vučić rekavši da je ponosan što može da se obraća u ime Srbije.

Vučić je najavio još jednu "Ikeinu" robnu kuću na zapadnoj strani Beograda, a veruje da neće dugo proći pre nego što ona bude otvorena i u Nišu.

Posebna filozofija tog giganta je da se stvori bolji život, kaže Vučić i dodaje da je to cilj i naših reformi i dovođenja investitora.

"Borili smo se za 'Ikeu', ali možemo tek delimično da budemo zadovoljni jer ne smemo da se uljuljkamo već nastavljamo dalje", kaže predsednik.

Rekao je da očekuje da će ova robna kuća imati dva i po miliona posetilaca tokom sledeće godine, a to znači "da će skoro svaka porodica osetiti ukus promene".

Tek je u 2014. došao trenutak da se vrati "Ikea", i iako je ponosan što je bio tu, Vučić kaže da se stidi što to nije urađeno godinama ranije. "Jedina stvar koja je nedostajala jeste volja da se uradi nešto za građane", navodi predsednik.

Sada, posle manje od tri godine inicijalnih dogovora vide se konkretni rezultati, istakao je Vučić.

Poručio je da ovo treba da bude naš početak sa "Ikeom" koji će omogućiti bolji standard i više radnih mesta.

Ova robna kuća je mnogo više od prodavnice, ona je način života i rada koji favorizuje zanat, kaže predsednik. "Moramo da učimo, napredujemo i radimo svaki dan", rekao je Vučić.

Na kraju svog obraćanja, Vučić se zahvalio i radnicima u "Ikei" i poželeo im srećan rad.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво