Čekajući rešenje za hrvatske takse

U regionu se još traži rešenje povodom hrvatskog povećanja taksa za uvoz voća i povrća iz zemalja koje nisu članice EU. Srbija je, poručuje ministar poljoprivrede, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, pooštrila carinsku kontrolu kada je reč o prehrambenim proizvodima koji dolaze iz Hrvatske. U međuvremenu, jedna zemlja je možda nadomak rešenja.

Juče ujedinjene u zahtevima i nastupu, danas svaka država individualno traži rešenje. BiH je, tvrdi ministar poljoprivrede, napravila pomak.

"Još pregovaramo. Ne mogu da potvrdim da smo se dogovorili, ali mogu da ima napretka", rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na vezi je i Srbija, čiji je izvoz poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku vredan 116 miliona evra. I raste.

"Mi bijemo bitku s vremenom jer se nalazimo u špicu sezone za izvoz voća i povrća. Mi u novembru ili decembru ne uvozimo ni jagode, ni lubenice, ni druge vrste voća i povrća, izvozi se sada", ističe ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručuje da se pravilnik odnosi na ukupno 168 zemalja sveta, a ne samo na zemlje u okruženju.

"Intencija pravilnika je isključivo briga o kvalitetu hrane koja dolazi u Republiku Hrvatsku", rekao je Tolušić.

Takvo obrazloženje, kaže Ljajić, "vređa inteligenciju".

"Jasno je da su najviše pogođene zemlje regiona, ne znam nijedno kilo paradajza ili krompira koje je došlo iz Sirije, Iraka, Avganistana ili Zimbabvea", rekao je Ljajić.

Brisel još proverava da li je prekršen SSP. Pismo ministara regiona u kojem se žale jer su takse sa 12 povećane na 270 evra nije stiglo.

"Sve strane treba da poštuju obaveze, pozivamo ih da se uzdrže, izbegnu eskalaciju i ovo pitanje rešavaju na konsultacijama. U kontaktu smo sa vlastima svih zemalja, procenjujemo situaciju i koliko su ove nove mere u skladu sa obavezama", naveo je portparol Evropske komisije Karlos Martin.

Posle onog u Sarajevu, čeka se sastanak u Hrvatskoj. Iako se mera odnosi na 168 zemalja, hrvatski ministar poljoprivrede pozvao je na sastanak samo kolege iz komšiluka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво